Binnenland
MAX

Waarom privacy van kinderen op sociale media belangrijk is: 'Delen is leuk, maar denk aan de gevolgen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom privacy van kinderen op sociale media belangrijk is: 'Delen is leuk, maar denk aan de gevolgen'

Afgelopen Paasweekend was het weer raak: op sociale media wemelde het van de schattige kindjes, waggelend met een mandje op zoek naar eieren in de achtertuin. Hartstikke leuk, maar veel ouders - en grootouders - denken te weinig na over de privacy en de veiligheid van hun kind of kleinkind als ze dit soort foto’s online slingeren. "Bijna driekwart van de Nederlandse ouders deelt wel eens informatie over hun kind online", vertelt hoofdredacteur Rachelle Wildeboer Schut van VPNgids.nl in Villa VdB.

Uit eigen onderzoek van de blogsite over cybersecurity blijkt dat het overgrote deel van de ouders hun profiel op sociale media niet op privé heeft staan. Dus letterlijk iedereen kan zien wat voor content zij van hun kind online zetten. En dan gaat het niet alleen om een foto of een video maar ook over namen, leeftijden, geboortedata, of school- en sportprestaties.

Risico's

"Het is natuurlijk heel leuk om iets te delen over je kind maar wees je bewust van de risico’s" zegt Wildeboer Schut. "Als je laat zien waar het kind op school zit of op welke sportclub het zit en hoe oud het is, krijg je een breed profiel aan informatie. Ouders denken er te weinig over na dat het echt gevolgen heeft voor je kind als je veel informatie post. Nu zijn ze misschien nog heel jong maar over vijftien jaar zijn ze volwassen en dan staan er heel veel data van dat kind op internet. Dat kan vervelend zijn als die wil gaan solliciteren of online daten. Maar je kind kan ook slachtoffer worden van grooming, cyberpesten of identiteitsfraude als er veel over hen te vinden is."

Onherkenbaar maken

Als je toch iets wil delen over je kind met de digitale wereld, doe het dan vanuit een privéprofiel, betoogt Wildeboer Schut. "Zet je kind onherkenbaar in beeld door een smiley of blurring te gebruiken, of fotografeer het kind alleen van achteren. Deel geen locaties en maak goeie afspraken met grootouders en vrienden over het delen van het kinderleven online."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie