Binnenland
BNNVARA

'Bouw mee aan een haalbare toekomst voor de agrariërs in een leefbaar land'

foto: Vroege Vogels/Mart Vissersfoto: Vroege Vogels/Mart Vissers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bouw mee aan een haalbare toekomst voor de agrariërs in een leefbaar land'

"Het zijn goede tijden voor een optimist", zegt Dolf Jansen in Vroege Vogels. Een optimist die zich met de klimaatcrisis en duurzaamheid bezighoudt, kan zijn geluk niet op, met de nieuwe Dierenwet en de uitspraak tegen Shell. En er is nog meer om blij mee te zijn.

Column van Dolf Jansen: Het kan niet anders

Ik ben een optimist, lieve vroege luisteraar. Er zijn nu mensen die denken: ‘ja als je met zo’n kop elke ochtend in de spiegel moet kijken kan je maar beter optimistisch zijn. Anders wordt het allemaal wel heel triest. Ja toch niet dan?' Maar die mensen luisteren op dit tijdstip helemaal niet naar NPO Radio 1.

Waar nog bijkomt dat ze over het algemeen in reacties mijn kant op niet zulke soepel lopende zinnen schrijven. Op zich jammer. Ik zou best wel eens een discussie met zo’n plethora aan reaguurders willen hebben op een niveau waar ze zelf ook een beetje van schrikken. In plaats van in tweets en posts, doordesemd met beledigingen, jij-bakken en dooddoeners zoals ze gewend zijn.

Het zijn goede tijden voor een optimist, die zich bezighoudt met klimaatcrisis, met duurzaamheid, die meer betekent dan mokken met het bedrijfslogo en greenwashing anderszins. En met het streven naar een leefbare aarde ook over 10, 30 of 100 jaar.

Grote veranderingen

De zuivellobby krijgt met haar eisen aangaande zogenaamd verwarrende benamingen en verpakkingen van niet zuivelproducten geen poot meer aan de grond. De Partij voor de Dieren en aanpalende organisaties bereiken steeds meer op het gebied van dierenrechten tegenover wat als economische groei wordt gezien.

Caroline van de 3B’s staat volop in de aandacht, maar zal toch ook verder moeten gaan komen dan eisen dat schadelijke bestrijdingsmiddelen voortaan gewasbeschermers worden genoemd. En – het zal u niet ontgaan zijn – nadat Shell een duidelijke rechtelijke uitspraak om de roodgele oren kreeg, zit er voor heel veel andere bedrijven in de fossiele industriesector echt niks anders op dan grote veranderingen te gaan implementeren.

Quote

Zie dat in, geachte organisaties, en bouw mee aan een haalbare toekomst voor de agrariërs in een leefbaar land.

Dolf Jansen

Megasector in stand houden is niet aanvaardbaar

En, voor de duidelijkheid, dat is niet vanwege wat in een grote ochtendkrant wegens gebrek aan argumenten nog steeds ‘klimaatdrammers’ wordt genoemd. Dat is omdat ook wereldwijde financiële organisaties en aandeelhouders beginnen door te krijgen dat een economie op de huidige manier op een vreselijke manier wijze gaat vastlopen, met noodlottige gevolg voor de leefbaarheid van de aarde, de toekomst van de mensen op die planeet en daarmee ook – je verzint het niet – voor de heilige drie-eenheid, winsten, bonussen en dividend.

Bouw mee aan een leefbaar land

Een groot goed zou zijn, als de agro-lobby, zeg LTO Nederland, de Rabobank, die Farmers Defence trekkers, het CDA en BB natuurlijk, veel meer dan nu zouden inzien dat business als usual voorbij is. Het is op geen enkele manier meer aanvaardbaar een megasector in stand te houden, die een groots exportresultaat boekt ten koste van dit land, het landschap, de luchtkwaliteit, in dito van bodem en grondwater, de gezondheid van mensen, het oerwoud op plekken waar ook sojateelt mogelijk blijkt te zijn, om over al het dierenleed nog maar te zwijgen.

Zie dat in, geachte organisaties, en bouw mee aan een haalbare toekomst voor de agrariërs in een leefbaar land. Klinkt goed toch? En als u Henk Bleker ziet, trek hem dan een metalen emmer over zijn hoofd, tape die stevig vast onder zijn kin, en laat hem voortaan bij alles wat hij zegt gek worden van zijn eigen galm, en dan het liefst op een plek waar niemand anders hem kan horen. Dank u wel.

Circulair werkende boeren

Doe ik u nog een voorbeeld, waardoor mijn optimisme toeneemt. Om het huidige agrarische systeem in stand te houden hebben we onwaarschijnlijke hoeveelheden kunstmest nodig. Een fabriek, die dat fabriekt, gebruikt 5 % van alle aardgas in het land op jaarbasis. En er is zit ook nog een stukje uitstoot aan vast. Inderdaad. Maar, maar, maar, waarom al die kunstmest Dolf?

Nou, omdat je tyfus veel mais moet verbouwen om al dat vee op te fokken tot slachtrijpe omvang, bijvoorbeeld. Ondertussen zijn steeds meer boeren, die met succes circulair werken en las ik over een bedrijf in Veulen. Ja, dat moest ik ook even opzoeken. Dat ligt tussen Leunen en Grunsven en daarmee vlakbij Venray. Nijsen company, die van afval van de voedselindustrie, chocoladebrokken, brood, stroopwafels, snoepgoed, erg fijn veevoer weet te maken. Minder verspilling, minder uitstoot, geen kunstmest nodig. En die lieve biggen krijgen ook eens wat drop of zure matten. De grote verandering waar sommigen op deze en andere plek al jaren of langer om vragen zijn gaande, geachte luisteraar. En waarom? Het kan niet anders. Daarom.

Ik wens u een prettige zondag.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie