Binnenland
NOS

Bruls: 'Als mensen echt kwaad willen, kun je niet alles tegenhouden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bruls: 'Als mensen echt kwaad willen, kun je niet alles tegenhouden'

Volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zijn de rellen en ongeregeldheden van de afgelopen dagen maar met één woord te beschrijven: "Vreselijk", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Dit is helaas wat wij als burgemeesters al vreesden: kopieergedrag. Maar het blijft vreselijk, hoe een paar duizend mensen over het hele land ons nu al een paar dagen in gijzeling houden door het geweld dat ze plegen."

Zagen de politie en veiligheidsregio's de ongeregeldheden niet aankomen? Volgens Bruls kan de politie niet overal meteen bij zijn als op verschillende locaties de vlam in de plan slaat. "Als een aantal mensen doelbewust vernielingen, geweld en intimidatie toepast, dan is dat onmogelijk."

"Neem van mij aan: de politie heeft er gisteravond een heleboel angels uitgehaald. Er zijn mensen gearresteerd, tegengehouden, weggestuurd. Maar als mensen echt kwaad willen, kun je niet alles tegenhouden."

Nijmegen

Bruls vraagt zich wel af hoe betrouwbaar berichten vooraf op sociale media zijn. In de stad waarvan hij burgemeester is, Nijmegen, bleven grote rellen bijvoorbeeld uit, terwijl vooraf wel ongeregeldheden waren aangekondigd.

"Die berichten geven een sfeer van angst en beklemming. Achteraf kun je je afvragen: hoe serieus was dat? Maar de politie meldt mij wel dat ze de hele avond bezig zijn geweest met mensen wegsturen die van plan waren naar het centrum te gaan."

Verschil

De voorzitter van het Veiligheidsberaad benadrukt tot slot het onderscheid tussen mensen die doelbewust willen rellen en demonstranten die hun mening willen laten horen. "Die tweede groep was gisteravond niet op straat", zegt hij.

En het is maar zeer de vraag of de relschoppers de straat op zijn gegaan vanwege de avondklok, zegt hij. "Het zijn mensen hebben zitten wachten, met opgekropte energie, om dit geweld te plegen. Ik heb niemand horen zeggen: ik doe dit vanwege de avondklok."

r1jn bruls

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie