Binnenland
AVROTROS

Wat er onder de Gele Hesjes schuilgaat

foto: Gele hesjes in Frankrijkfoto: Gele hesjes in Frankrijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat er onder de Gele Hesjes schuilgaat

Het is een hete december voor de Franse president Macron. Ook vandaag demonstreren de gele hesjes in Parijs. Professor Steven Brakman, (internationaal) econoom van de Rijksuniversiteit Groningen, praat met dr Kelder over de economische realiteit achter het protest, die zich voor de gelegenheid 'geel behest' heeft.

{podcast audio="69230" caption="#79 De gele hesjes parade" }

Volgens Brakman vindt de onvrede zijn oorsprong in een economisch proces dat arbeidsmarktpolarisatie heet. Dit houdt in dat er een grote groep is die er ondanks de economische groei niet op vooruit gaat. Het harde werken wordt niet beloond met meer koopkracht. Het gaat dan voornamelijk om de middenklasse. In de cijfers zie je dat de bovenlaag (de economische elite) en de onderlaag van de bevolking er wel op vooruit gaan. Voor de misnoegde middenklasse verbetert de koopkracht te weinig.

Video niet beschikbaar

Globalisering

Door processen als automatisering en globalisering verliezen Europese productielanden terrein. Goederen worden in landen geproduceerd waar de lonen lager liggen of diensten kunnen ook in landen aan de andere kant van de wereld worden geleverd, en robots nemen werk uit handen. Die banen worden vooral door mensen uit de middenklasse bekleed.

Deze groep verliest dus bestaanszekerheid, volgens Brakman. Ze hebben het gevoel steeds minder controle over hun leven te hebben. Daarom worden ze ook zo boos, meent Brakman. "De arbeidersklasse heeft een punt," zegt hij.

Niet alleen Frankrijk

Het is niet een proces dat zich alleen in Frankrijk afspeelt. Ook in andere landen vindt deze arbeidsmarktpolarisatie plaats, hoewel met verschillende uitingsvormen. "In het Verenigd Koninkrijk is er de Brexit. Dat zou je ook een demonstratie van onvrede over dit soort processen kunnen noemen. In de Verenigde Staten is Drumpf verkozen", zegt Brakman.

Gele hesjes met dr. Steven Brakman

Ster advertentie
Ster advertentie