Binnenland
AVROTROS

Klankenkast brengt ouderen terug naar vroeger: 'Je hoort blije maar ook verdrietige verhalen'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Klankenkast brengt ouderen terug naar vroeger: 'Je hoort blije maar ook verdrietige verhalen'

Eenzaamheid in verzorgingstehuizen is al lange tijd een probleem. Maar door de corona-crisis is dit alleen maar groter geworden. Stichting Laudio heeft daarop iets gevonden: Miet. Een klankenkast die ouderen terugbrengt naar vroeger in hun eigen dialect met bijbehorende verhalen. Jolien Makkinga vertelt over dit project erover bij Stax&Toine.

Wanneer een mensen een deurtje openen van de klankkast krijgen ze een verhaal van een bewoner in een Brabants dialect, vertelt Makkinga. "Je hoort verschillende verhalen van Miet over wat er allemaal gebeurt in verzorgingstehuis. Voor veel ouderen die zijn opgegroeid met een dialect verbinden dit aan hun identiteit." Wanneer mensen hun eigen woonplaats moeten achterlaten om in een verzorgingstehuis te gaan wonen kan dit dialect ze weer thuis laten voelen, legt Makkinga uit.

Positieve reacties

"We hebben Brabanders verschillende woorden laten inspreken, waardoor je een beeld krijgt van alle soorten dialecten in de provincie", vertelt Makkinga. "De reacties hierop zijn ontzettend positief. Ondanks dat dit project is opgestart voor de coronacrisis, is het project corona-veilig. Tegelijkertijd is het dialect verbonden aan bepaalde herinneringen of plekken. Er komen daarom vaak blije, maar ook verdrietige verhalen naar boven."
Eerder was een vergelijkbaar project al in Limburg gestart genaamd Mia, Brabant is nu de tweede provincie met een deze klankenkast vertelt Makkinga. "Je merkt dat er veel interesse is, het is niet zozeer iets wat verbonden is aan Brabant. Het zou net zo goed in Friesland of Drenthe kunnen."

Klankenkast brengt ouderen terug naar vroeger: “Je hoort blije maar ook verdrietige verhalen"

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie