Binnenland
AVROTROS

Ook vaders kunnen een postnatale depressie krijgen na de geboorte van hun kind

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook vaders kunnen een postnatale depressie krijgen na de geboorte van hun kind

Je hoopt als ouders na de geboorte van je kind natuurlijk op die roze wolk te zitten. Dat is helaas niet altijd het geval. Tien tot vijftien procent van de vrouwen krijgt na de bevalling te maken met een postnatale depressie. Maar niet alleen vrouwen, ook vijf tot tien procent van de mannen krijgen ermee te maken. Jan Chris Kuipers (55) had er nog nooit van gehoord. Toch overkwam het hem na de geboorte van zijn dochter (19).

Het begon voor Kuipers eigenlijk al tijdens de zwangerschap. Na een moeizame start om zwanger te worden, lukte het uiteindelijk toch. Maar tijdens de zwangerschap wordt zijn vriendin opgenomen met zwangerschapsvergiftiging. "Mijn grootste angst was om mijn vriendin en dochter te verliezen en alleen achter te blijven."

Zijn dochter komt uiteindelijk kerngezond ter wereld. Op dat moment zit Kuipers op de spreekwoordelijke roze wolk en is hij vooral heel blij en opgelucht.

'Ik probeerde het huis uit te vluchten'

Totdat zijn vriendin en dochter na een aantal dagen thuiskomen. Vanaf dat moment was alles anders. "Ik was onvoorbereid, maar er was geen weg meer terug. Alles stond vanaf dat moment in het teken van het kind. Ik werd heel gespannen, kon het huilen niet aan en ik probeerde het huis uit te vluchten."

Er speelt op dat moment nog veel meer in het leven van Kuipers. Het bedrijf waar hij werkte ging failliet en een vriend had onlangs zelfmoord gepleegd. Op het moment dat hij zijn dochter vasthield en dacht 'wat als ik haar nu op de plavuizen laat vallen' en 's nachts begon te hyperventileren wist hij dat hij hulp moest zoeken.

Vragen om hulp

Kuipers schakelde een vriend in en uiteindelijk is hij naar de crisisopvang gegaan waar hij met een psychiater in contact kwam. Daar werd de conclusie getrokken dat zijn depressieve gevoelens voortkwamen uit de geboorte van zijn dochter.

Via een kennis kwam hij uiteindelijk bij een haptotherapeut terecht die hem uit de postnatale depressie heeft geholpen. "Ik voelde mij toen pas echt serieus genomen. Hij leerde mij voelen in plaats van denken.

Onvoorbereid

Een herkenbaar verhaal voor psychiater en Universitair Hoofddocent Mijke Lambregtse, maar voor veel mensen is dat nog een ver van de bed show. Er is steeds meer aandacht voor postnatale depressie bij vrouwen, maar voor deze vorm van depressie bij mannen is er volgens haar nog veel te weinig aandacht.

"Mannen zijn mentaal vaak niet goed voorbereid op alle verandering die er plaats gaan vinden rond zwangerschap, bevalling en het opvoeden van een kind. Daar komt bij dat wanneer een vrouw psychische klachten heeft, de kans dat een man dat ook krijgt veel groter is en andersom."

De oorzaak van een postnatale depressie

Lambregtse: "Een depressie ontstaat vaak als meerdere factoren bij elkaar komen. Rondom zwangerschap en bevallen gebeurt er een hoop. Je rol verandert, als er complicaties zijn geeft dat een hoger risico. Ook als je eerder psychische klachten hebt of als er bijkomende problemen zijn, zoals een verbouwing of druk op werk spelen ook mee."

"Je spreekt van een depressie als je langere tijd, dus twee weken of langer, een gevoel van somberheid hebt of minder kunt genieten", legt Lambregtse uit. Symptomen die daarbij horen zijn concentratieproblemen, slechter slapen, gevoelens van waardeloosheid tot doodgedachten.

Meer aandacht

Wel lijkt de postnatale depressie zich volgens haar bij mannen iets anders de uitten dan bij vrouwen. "Mannen worden eerder prikkelbaar, geirriteerd, gefrustreerd, vaak slechter slapen en ook vaker in activiteiten vluchten of in middelengebruik."

Lambregtse hoopt dan ook dat er meer aandacht komt voor de mentale klachten bij aanstaande vaders en mannen die net een kind hebben gekregen. "Het is geen makkelijk onderwerp om aan te kaarten, maar weet dat je niet de enige bent. Als je er op tijd bij bent en over kunt praten hoeft het geen postnatale depressie te worden."

Maak het bespreekbaar

Kuipers dacht dat hij nooit meer uit die donkere tunnel zou komen en dat het nooit meer goed zou komen. Daarom wil hij graag de boodschap meegeven dat het met de juiste begeleiding absoluut nog goed kan komen.

Lambregtse geeft als advies om te beginnen met het delen van jouw verhaal in de omgeving. Kom je daar niet mee verder, ga naar de huisarts en bespreek het.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie