Wetenschap & Techniek

Verkopers ontmoedigen aankoop van elektrische auto

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkopers ontmoedigen aankoop van elektrische auto

[NTR] Ga je als consument naar een autodealer, dan krijg je te maken met misinformatie en afwijzende opmerkingen over elektrische auto’s. Autoverkopers ontmoedigen de aankoop van elektrische auto’s, ontdekten wetenschappers door zich voor te doen als mystery shopper.

De onderzoekers legden 126 bezoekjes af aan 82 autodealers in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland. Ze toonden geen voorkeur voor benzine, diesel of elektriciteit als energiebron. Vaak stuurden de verkopers aan op de aankoop van een benzine- of dieselauto, en soms noemden ze de elektrische auto in het geheel niet als mogelijkheid. Werd die wel genoemd, dan klopte de informatie over de prestaties vaak niet, of waren de uitlatingen negatief.

Dat schrijven de wetenschappers in het vakblad Nature Energy. Experts uit de auto-industrie keken bij navraag niet vreemd op van de resultaten: elektrische auto’s gelden als lastiger te verkopen en hebben vaak een lagere winstmarge. Daarnaast krijgen verkopers vaak niet de noodzakelijke training voor het aanprijzen van een elektrische auto.

Ontmoediging van het milieuvriendelijke alternatief

Elektrische auto’s zijn een belangrijke kandidaat om luchtvervuiling door transport terug te dringen.

Het verkoopbeleid van autodealers lijkt geen bijdrage te leveren aan de verdere introductie van de stekkerauto. In Nederland laat de massale overstap naar elektrisch vervoer ook nog op zich wachten.

De bezoeken aan de autodealers vonden plaats tussen oktober 2016 en juni 2017, dus het is niet uit te sluiten dat autodealers hun verkoopstrategie in het afgelopen jaar hebben bijgesteld. Ook zegt dit onderzoek niets over hoe elektrische auto’s in de rest van Europa en in de wereld aan de man worden gebracht.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie