Naar homepage
Binnenland

Drie vragen over de zin en onzin van het coronavaccin
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie vragen over de zin en onzin van het coronavaccin

De bereidheid om te vaccineren neemt af, blijkt uit onderzoek van I&O-research. In juni was nog bijna driekwart van de mensen er positief over, nu is dat 60 procent. Dinsdag bij de persconferentie benadrukte minister de Jonge nogmaals dat er geen vaccinatieplicht komt, maar het is niet ondenkbaar dat mensen die zich hebben laten inenten eerder weer bepaalde dingen kunnen doen.

Microbioloog en hoofd van ARTIS-Micropia Jasper Buikx reageert bij Spraakmakers op de stelling van Stand.nl: Alleen mensen die zich laten vaccineren mogen het gewone leven weer oppakken. We stellen hem drie vragen.

Stel dat 60 procent van de bevolking zich laat vaccineren, kan je daarmee het virus onder controle krijgen?

"Dat is een goeie vraag, dat weten we nog niet zeker, maar daar lijkt het wel op", antwoordt Buikx. "Bij andere vaccins streven we naar een zo hoog mogelijk percentage, 95 procent of hoger. Maar dan hebben we het ook over een stuk dodelijkere ziektes die zich sneller verspreiden. Daarnaast is er een groep mensen die ook al ernstig ziek is geweest en immuniteit heeft. En als je dat bij elkaar optelt, denk ik dat je goed management kan voeren op het beheersen van zo'n ziekte."

Wat is bekend over de langetermijneffecten van eerdere vaccins?

"We zien op lange termijn eigenlijk bijna geen effecten of bijwerkingen van vaccins", legt Buikx uit. "Daar moeten we hier ook niet vanuit gaan. Bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gaan ze er ook niet vanuit. Op korte termijn zal je altijd iets zien, er zijn altijd kleine bijwerkingen van die immuunreactie. Dus roodheid op de plek waar geprikt is, kleine verhoging, misschien wat hoofdpijn. Maar verder ook niet. Dus dat is echt ongegrond."

Over de procedure zegt Buikx: "Die procedure is inderdaad versneld, we zitten in een crisis met een pandemie, dus dat is ook niet gek. Maar er zijn geen stappen overgeslagen. We hebben geen rare dingen gedaan. Al tijdens de ontwikkeling is heel goed meegekeken door zowel de Europese als de Nederlandse geneesmiddelenbeoordeling. In die zin is het niet gevaarlijker of minder goed getest. Die vrees is in mijn opzicht onterecht."

Hoe zit het met de mutatie van het virus? Heeft het wel zin om te vaccineren?

"In de derde fase wordt getest met het huidige virus mensen worden op een natuurlijke manier ziek. We hebben in die zin te maken met de meest recente mutatie, als je daar al over kunt spreken", aldus Buikx. "We hebben wel berichten uit Denemarken met de nertsen-variant daar. Daar moeten we wel rekening mee moeten houden. We moeten opletten hoe je met je dieren omgaat en dit zien voorkomen. Want als je echt een heel ander virus krijgt, moet je misschien een heel ander vaccin hebben. Maar we zien dat het virus niet sneller dan het griepvirus muteert bijvoorbeeld. Het muteert zelfs minder snel dan griep. Dus wat we nu hebben, daar kunnen we zeker even mee voort."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie