Naar homepage
Binnenland

Huisartsen Amsterdam gaan deel coronazorg ziekenhuizen overnemen
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisartsen Amsterdam gaan deel coronazorg ziekenhuizen overnemen

Herstellende coronapatiënten in ziekenhuizen in Amsterdam worden mogelijk eerder naar huis gestuurd, omdat huisartsen een deel van de zorg op zich nemen. Dat meldt het AD.

Internist-infectioloog Marc van der Valk van Amsterdam UMC in het NOS Radio 1 Journaal: "Coronapatiënten die aan de beterende hand zijn kunnen thuis verder uitzieken en door huisartsen in de gaten worden gehouden. Daardoor houden ze minder ziekenhuisbedden bezet."

De Amsterdamse ziekenhuizen, samen met de huisartsen en thuiszorgorganisaties in de hoofdstad, verwachten per week ongeveer 50 patiënten vervroegd naar huis te kunnen sturen. De huisartsen zullen hen dan bijstaan waar nodig.

Met zuurstof naar huis

"Het gaat dan vooral om patiënten die nog zuurstof nodig hebben. Dat kan de huisarts verzorgen," legt Van der Valk uit. "Wij regelen de zuurstofmeters en zorgen ervoor dat de uitleg goed overgedragen wordt." In principe doen alle huisartsen mee. "Tenzij ze het te druk hebben of zich er niet veilig bij voelen. Maar de meeste huisartsen zijn erg enthousiast."

Het belangrijkste voordeel is volgens Van der Valk dat de ziekenhuizen minder belast zijn. "Een gemiddelde opname van 7 à 8 dagen kan hierdoor met 2 dagen worden verkort. Dat heeft een heel grote impact: zo kunnen we eerder nieuwe patiënten opnemen."

Van der Valk benadrukt dat het vervroegd naar huis sturen alleen met instemming van de huisarts gebeurt. "Als hij met een grote uitbraak kampt in zijn wijk, houden we de patiënt hier of zoeken we een andere oplossing. De huisarts moet de zorg er wel bij kunnen hebben."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie