Binnenland
BNNVARA

Wichelroede: toeval of werkt het echt?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wichelroede: toeval of werkt het echt?

Tijdens onderzoek naar drainagebuizen in de bodem in het Geuldal wordt dankbaar gebruik gemaakt van de wichelroede. Het lukt Imke Nabben regelmatig om met de twee dunne, metalen, haaks gebogen staven om de waterbuizen te detecteren. Werkt het dan echt? Professor Theo Oltshoorn noemt het 'toeval' in Vroege Vogels.

Wichelroedelopers zoeken bijvoorbeeld naar ondergronds water in buizen, waterlopen of waterstromen. Over de werking van de wichelroede valt te twisten. Daarom wordt in onderzoek naar grondwater vaak een methode toegepast waarin elektromagnetische straling wordt gebruikt.

Olsthoorn: "Als je een soort antenne in je hand hebt en die zendt elektromagnetische straling uit, net als een radio, die gaat door de bodem en dan krijg je een signaal terug en dat kun je meten. Daaraan kun je zien hoe geleidend de bodem is, en dus ook hoe vochtig de bodem is." Hoe vochtiger de bodem, hoe makkelijker de stroom geleid door de bodem. Deze methode wordt wereldwijd toegepast.

Niets meer en niets minder dan toeval

De wichelroede wordt al honderden jaren gebruikt om water te vinden, maar bijvoorbeeld ook goud en verschillende andere zaken. "Het punt is alleen, als je het echt objectief gaat onderzoeken, dubbelblind, dat het dan nooit tot iets heeft geleid", aldus Olsthoorn. Verscheidene onderzoeken concluderen dat de wichelroede niet werkt en dat het om niets meer en niets minder dan toeval gaat.

Ondanks dat de wetenschap de werking van de wichelroede niet bevestigt, zijn er meerdere waterbedrijven en ingenieursbureaus die van de metalen staafjes gebruikmaken, "en soms lukt het niet en soms lukt het wel." Volgens Olsthoorn heeft dat te maken met de psychologie van de mens, "we onthouden altijd iets dat wel lukt en vergeten het als het niet lukt."

Dubbelblind onderzoek naar werking wichelroede

Bovendien zijn de staafjes van de wichelroede heel gevoelig wat draaiing betreft, legt Olsthoorn uit. "Je hoef maar een millimeter je hand te bewegen en daar gaat 'ie. De vraag is nou, als je echt niet weet waar zo'n drainagebuis zit en je kunt het niet aan de omgeving zien, en je gaat het twintig keer doen, of de wichelroede dan twintig keer op diezelfde plek uitslaat."

Onderzoek naar de werking van de wichelroede wordt nog steeds gedaan. Olsthoorn vertelt dat er een grote prijs wordt toegekend aan mensen die kunnen bewijzen in dubbelblind onderzoek, dat de wichelroede werkt.

Wichelen naar water

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie