Binnenland
AVROTROS

GGD hangt flinke schadeclaim boven het hoofd voor datalek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GGD hangt flinke schadeclaim boven het hoofd voor datalek

Tijdens het hoogtepunt van de pandemie dit jaar kregen maar liefst duizenden nieuwe callcentermedewerkers bij de GGD vrij toegang tot de privégegevens van miljoenen burgers. Daar werd direct op grote schaal misbruik van gemaakt. Voormalig Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug en advocaat Douwe Linders bereiden met Stichting ICAM een collectieve procedure voor waarin ze namens alle gedupeerden een schadevergoeding van enkele miljarden euro’s eisen.

"Het gaat om een hele grote groep van minimaal 6,5 miljoen mensen, waarbij we van 1250 mensen zeker weten dat de gegevens zijn gestolen", vertelt Linders in Blok&Toine.

Afspraken bij de GGD

Door dit lek konden de tienduizenden medewerkers bij een heleboel persoonlijke gegevens. NAW-gegevens, maar ook gevoelige gegevens, zoals de uitslag van de coronatest en andere gezondheidsgegevens.

Linders: "Voor iedereen die bij de GGD een coronatest- of vaccinatieafspraak heeft gemaakt of bij bron- en contactonderzoek betrokken is geweest, geldt dat zij een groot risico lopen op identiteitsfraude, oplichting en bedreiging. Tenzij je een brief hebt gehad over dit lek, weet je helaas niet of dit ook voor jou geldt."

Schadevergoeding

Vanwege de onzekerheid die dit voor al deze mensen met zich meebrengt, start de stichting ICAM een collectieve procedure. "Wij eisen een schadevergoeding, gebaseerd op de rechtspraak van afgelopen jaren in Nederland. Voor de 1250 mensen van wie zeker is dat hun gegevens zijn misbruikt, vragen wij 1500 euro per persoon. Voor de overige groep vragen wij een bedrag van 500 euro."

De eerste stap van de stichting is met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in gesprek gaan. "Wij vragen of zij daar vrijwillig aan willen voldoen. Doen zij dat niet en dat heeft sterk ons vermoeden, starten wij een dagvaarding. Wij verwachten deze in februari te kunnen versturen."

Beveiliging nog niet op orde

Onlangs concludeerde de Autoriteit Persoonsgegevens dat de beveiliging van persoonsgegevens bij de GGD nog altijd niet op orde is. "Onbegrijpelijk", als je het Linders vraagt. "Daar gaan wij verder onderzoek naar doen en juridische vragen stellen wie hierdoor verder binnen die groep gedupeerden valt."

Stichting ICAM heeft op maandag 6 december de website datalek-ggd.nl geopend. Daar kun je je aansluiten bij de claim.

GGD hangt flinke schadeclaim boven het hoofd voor datalek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie