Binnenland
KRO-NCRV

Aafke Romeijn versus KvK: telefoonnummers uit online bestand

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Aafke Romeijn versus KvK: telefoonnummers uit online bestand

Aafke Romeijn is blij met de beslissing van de Kamer van Koophandel (KvK) om telefoonnummers uit het online adressenbestand te schrappen. De schrijfster en zangers maakte zich boos over de vele ongewenst mailtjes en telefoontjes die zij van bedrijven krijgt, omdat haar gegevens als zzp’er openbaar zijn via het register van de KvK. ''Soms werd ik wel vijf keer per week door hetzelfde bedrijf gebeld.'' Ze zwengelde het debat aan over de openbare nummers. Meer zzp’ers volgden met hun beklag en nu wordt dit dus opgepakt.

Liv van der Veen van de KvK zegt in Spraakmakers dat ze hier direct werk van gaan maken. ''Al in het eerste kwartaal van 2019 haalt de KvK de telefoonnummers uit het bestand. Hier hoeft de ondernemer zelf niets voor te doen.''

Video niet beschikbaar

Belangrijke functie

Van der Veen benadrukt dat ze hun best willen doen om (telefonische) overlast van commerciële bedrijven tegen te gaan, maar dat de gegevens wel opvraagbaar blijven in het handelsregister. ''Het handelsregister heeft een belangrijke functie. Je moet kunnen checken of de onderneming waarmee je in zee gaat ook werkelijk een bestaat.'' Ook de adresgegevens van ondernemer worden met die reden geregistreerd door de KvK. Als er sprake is van een conflict of je wil iemand aansprakelijk stellen, dan moet deze persoon fysiek vindbaar zijn, aldus Van der Veen.

Quote

Ik ken verhalen van vrouwen die lastiggevallen worden door mannen op hun privéadres

Aafke Romeijn

Bedreigingen thuisadres

Voor zzp’ers – die vaak geen bedrijf zijn maar als zelfstandige werken – betekent dit vaak dat hun woon- en werkadres hetzelfde is. Een bedrijfsadres openen, met andere woorden, een bedrijfsruimte huren, is voor een eenmanszaak te kostbaar. Dit heeft voor Romeijn tot een vervelende situatie geleid. ''Twitterhaters stuurden een Google Streetview-foto van mijn huis naar me met de boodschap dat ze wisten waar ik woonde. Ik ken ook verhalen van vrouwen die lastiggevallen worden door mannen op hun privéadres.'' De KvK moet adresgegevens blijven verstrekken in het kader rechtszekerheid, maar voor extreme gevallen zoals bedreiging is er wel een oplossing om de telefoon- en adresgegevens te beschermen.

Bescherming zzp’ers

CDA en VVD dienden een motie in om gegevens van zzp’ers beter te beschermen. Volgens Romeijn willen zzp’ers meer keuzevrijheid hebben in wat er met hun gegevens gebeurt. ''Ik denk dat geen enkele zzp’er erop tegen is om de adresgegevens te delen met instanties. Het grootste probleem zit hem in de openbaarheid van de gegevens.'' De oplossing is volgens Romeijn een constructie waarbij de ondernemer wel fysiek vindbaar blijft, zonder dat het woonadres openbaar gemaakt wordt.

Ster advertentie
Ster advertentie