Binnenland
KRO-NCRV

FNV: Kabinet moet uit ander coronavaatje tappen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: Kabinet moet uit ander coronavaatje tappen

Opnieuw een coronadebat in de Tweede Kamer. Voor de grootste vakbond van Nederland, de FNV, is er maar één goede uitkomst: de versobering van het steunpakket moet van de baan. En een “superbijstand” van 1500 euro per maand voor mensen die in acute financiële nood komen. Dat zegt Zakaria Boufangacha, FNV-bestuurder bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

“Er gaan bakken met geld naar het bedrijfsleven”, vertelt de vakbondsman. Daarmee wil hij die steun op zichzelf niet afvallen, want het leidt indirect tot baanbehoud. “Maar naarmate wij zien dat er toch te weinig geld wordt uitgetrokken voor de mensen, dan wordt de toon scherper.” Daarmee geeft de bestuurder een inkijkje in de wekelijkse gesprekken die hij met werkgevers en kabinet voert.

“Als je feitelijk kijkt naar wat het kabinet heeft gedaan voor werknemers een uitkeringsgerechtigden is dat relatief erg weinig.” Hij doelt onder meer op mensen die tussen de verschillende steunmaatregelen in vallen, zoals een deel van de zelfstandigen. Voor hen zou het kabinet “uit een ander vaatje” moeten tappen en een maandelijks bedrag van 1500 euro zonder restricties moeten uittrekken. Vanmiddag en morgen debatteert het kabinet over de coronacrisis en bijbehorende steun, maar verantwoordelijk minister Koolmees is tot nu toe duidelijk: het kabinet is het niet van plan.

Ondertussen is de FNV druk met het begeleiden van mensen die hun baan (dreigen te) verliezen naar ander werk. In de zorg, het onderwijs en andere sectoren waar vacatures zijn. De door het Rijk toegezegde centrale aansturing en bijbehorend geld ontbreken echter nog. “Ik hoor de twijfel ik uw stem en deel de zorg. Er wordt volop over gesproken aan een hele grote tafel. Maar het is complex.”

FNV: Kabinet moet uit ander coronavaatje tappen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie