Binnenland
KRO-NCRV

Marijnissen (SP) furieus om huurstijging: 'Minister Ollongren heeft schijt aan democratie en huurders'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Marijnissen (SP) furieus om huurstijging: 'Minister Ollongren heeft schijt aan democratie en huurders'

SP-leider Lilian Marijnissen spreekt harde woorden over minister Kajsa Ollongren van Wonen. "Ollongren heeft schijt aan de democratie en schijt aan de huurders." In 1 op 1 zegt Marijnissen dat Ollongren haar fout moet toegeven en de stijging van de huurprijzen alsnog moet terugdraaien. Ze wil de minister in de Tweede Kamer ter verantwoording roepen.

Maandagochtend werd bekend dat de huren gemiddeld met 2,9 procent zijn gestegen, de grootste stijging sinds 2014. Eerdere voorstellen van de SP om diezelfde huren te bevriezen leidden uiteindelijk tot een motie van afkeuring in de Eerste Kamer. Een unicum, want een dergelijk zwaar politiek instrument in de Eerste Kamer is sinds 1987 niet meer ingediend.

Video niet beschikbaar

Ook deze motie legde de minister naast zich neer. Met het nieuws van vanochtend lijkt Ollongren hier niet mee weg te komen. Marijnissen: "Deze huurexplosie in tijden van crisis is asociaal." En voegt daaraan toe: "Ollongren heeft maling aan de Eerste Kamer en aan de democratie." De SP wil dat Ollongren deze week nog uitleg komt geven en sluit een motie van wantrouwen niet uit.

Opnieuw stemmen over lonen zorg?

Afgelopen zaterdag organiseerde de SP samen met onder meer de andere linkse oppositiepartijen een online-actie voor structurele salarisverhogingen in de zorg. Diezelfde dag kwam coalitiepartij ChristenUnie met het nieuws dat ook zij nu voorstander zijn van hogere salarissen en goede hoop hebben dat dit er ook daadwerkelijk komt met Prinsjesdag.

Marijnissen is blij dat de ChristenUnie deze stelling inneemt maar wil niet wachten op Prinsjesdag. "Mensen in de zorg willen nu weten waar zij aan toe zijn." Mocht haar debataanvraag hierover worden gehonoreerd, dan zal de SP wederom - de inmiddels beruchte - motie voor structureel hogere salarissen in de zorg hoofdelijk in stemming brengen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie