Binnenland

Deze Dag Toen: eerste spoorlijn in Nederland

foto: ANP (125-jarige jubileum Amsterdams Centraal)foto: ANP (125-jarige jubileum Amsterdams Centraal)
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: eerste spoorlijn in Nederland

[NOS] Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 20 september, in het verleden was het volgende in het nieuws:

In 1839 werd de eerste spoorlijn van Nederland feestelijk geopend. De stoomlocomotief bracht belangstellenden in 25 minuten van Amsterdam naar Haarlem. Veel mensen vonden het eng: de snelheid van 30 kilometer per uur vond men maar niks.

Nederland was relatief laat met de introductie van de trein. In buurlanden, maar ook in Rusland en op Cuba, werd jaren eerder begonnen met treindiensten. Desondanks maakte de aanvankelijke scepsis al snel plaats voor enthousiasme. Het spoorwegennet breidde in de daaropvolgende jaren uit naar Rotterdam en Utrecht. Het luidde het tijdperk van de industrialisatie van Nederland in en daarmee het moderne Nederland.

In 1939 werd het honderdjarig bestaan van de spoorlijn gevierd. Het Polygoonjournaal was erbij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verder vandaag op 20 september:

...in 1946 werd voor het eerst het Filmfestival in Cannes georganiseerd. Destijds wonnen 11 films de Gouden Palm. De prijzen voor beste acteur en actrice gingen naar Michèle Morgan en Ray Milland.

...in 1644 wordt Peking de hoofdstad van China.

...in 2003 keert Veronica terug op televisie met een eigen TV-zender onder de vlag van SBS Broadcasting.

...in 1875 werd de Duitse politicus Matthias Erzberger geboren. Als voorzitter van de wapenstilstandscommissie en later minister raakt hij in conflict met extreemrechts, die hem voor landverrader uitmaken. In 1921 werd hij in het Zwarte Woud door extreemrechtse nationalisten vermoord.

Ster advertentie
Ster advertentie