Binnenland
NOS

Een op de acht jonge zorgmedewerkers heeft burn-out gehad

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een op de acht jonge zorgmedewerkers heeft burn-out gehad

Een op de acht jonge zorgmedewerkers tot 35 jaar heeft ervaring met burn-outklachten. Dat komt doordat ze niet op een veilige en gezonde manier kunnen werken, zegt CNV Jongeren, dat een steekproef deed onder 400 zorgmedewerkers.

Een op de acht jonge zorgmedewerkers heeft burn-out gehad

Uit de steekproef blijkt ook dat 23 procent van de jonge zorgmedewerkers een negatieve werksfeer ervaart. Ruim een kwart voelt een te hoge werkdruk.

Bij CNV Jongeren zijn verhalen bekend van mensen die op een kantoor zonder daglicht werken, of in hun eentje op een grote groep cliënten nachtdiensten draaien. Vaak ontbreekt elke vorm van begeleiding.

Uitstroom 'alarmerend hoog'

Volgens de vakbond verliezen de jonge zorgmedewerkers hierdoor het werkplezier en willen ze niet langer in de zorg werken. "De uitstroom in de zorg, vooral onder 25- en 35-jarigen, is alarmerend hoog", zegt Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn.

Door de stijging van de werkdruk zijn de verzuimcijfers de afgelopen jaren tot ver boven het landelijk gemiddelde gestegen, zegt Westerlaken. "Juist jonge medewerkers moeten veel meer begeleiding krijgen om ze te behouden voor de zorg."

Project lanceren

In het najaar wil CNV Jongeren een nieuw project lanceren waarmee jonge medewerkers worden getraind om zelf werkstress aan te pakken. Ook wil de vakbond met een handreiking langs zorgorganisaties gaan om aandacht te vragen voor het onderwerp.

Ster advertentie
Ster advertentie