Binnenland
EONOS

José Mourinho: Onbegrepen genie of ongeleid projectiel?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. José Mourinho: Onbegrepen genie of ongeleid projectiel?

Hij noemde zichzelf graag 'The Special One', maar sinds deze week is José Mourinho 'The sacked One'. Het is een grap die op social media veel werd gedeeld nadat de Portugees door Manchester United was ontslagen. Tegenvallende resultaten en een slechte verstandhouding met een aantal topspelers van de Engelse voetbalclub deden hem de das om. Maar is dat ontslag terecht? Is Mourinho een ongeleid projectiel of is hij een onbegrepen genie?

De 55-jarige voetbalcoach is een van de succesvolste trainers uit het moderne voetbal. Sinds hij begin deze eeuw als hoofdcoach aan de slag ging pakte hij de ene prijs na de andere. Twee keer won hij de Champions League, één keer de UEFA-cup en één keer de Europa League. Daarnaast stond hij aan het roer van diverse topclubs waarmee hij acht landstitels veroverde.

Voordat hij in 2000 bij Benfica op eigen benen ging staan was hij assistent bij Barcelona. Daar was toen ook Gerard van der Lem werkzaam. De Amsterdammer bouwde een sterke band op met de Portugees vertelde hij in Langs de Lijn En Omstreken. "De verhoudingen waren wat anders, hij was in feite de derde of vierde assistent. Hij was wel heel leergierig, sprak zijn talen en waar ik naar toe ging ging hij met me mee." Het was de opdracht van Louis van Gaal die toen hoofdcoach was bij de Catalaanse club. Maar ook buiten het werk om was er een band. Ze woonden beiden in hetzelfde complex waardoor ook de echtgenotes met elkaar omgingen.

Mourinho onbegrepen en onbemind.mp3

Maar behalve de vriendschapsband zag Van der Lem ook wel de andere kant van Mourinho. De ambitieuze Portugees kende geen enkele genade om zijn doel te bereiken. "Als ik via jou omhoog kan komen, dan doe ik dat. Hij had daar een uitgesproken mening over." aldus Van der Lem die wel met veel ontzag praat over de glansrijke carrière van zijn vroegere collega.

Ster advertentie
Ster advertentie