Binnenland
KRO-NCRV

Tuur Elzinga (FNV) waarschuwt voor 'hete herfst'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Tuur Elzinga (FNV) waarschuwt voor 'hete herfst'

Iedere werkende moet er 100 euro bruto bij krijgen, stelt de FNV voor in de week van Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. "Als dat niet gebeurt zullen er acties volgen", dat zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga bij 1 op 1. En dan zullen de stakingen, zoals vandaag die van het NS servicepersoneel, dit najaar verder toenemen.

Koopkracht

De voorzitter van de FNV, Tuur Elzinga, vond het opvallend dat er weinig aandacht was voor de koopkracht en de scheefgroei in de Troonrede. De één miljard die GroenLinks en de PvdA vandaag eisen voor herstel ten behoeve van de koopkrachtverbetering, vindt Elzinga "een mooi begin".

Verder moet het loon omhoog met die gewenste 100 euro en dat zou concreet voor de lagere inkomens een stijging van 8 procent kunnen betekenen.

Minimumloon

Ook het minimumloon moet nu eindelijk omhoog, vindt de voorzitter van de FNV. De vakbond strijdt al jaren om een verhoging naar 14 euro. Alle partijen hadden in hun verkiezingsprogramma's die verhoging opgenomen dus dat zou toch moeten lukken bij een nieuw kabinet. "Veel partijen laten zich niet uit over hoe ver het minimumloon omhoog moet", zegt Elzinga, "maar ze moeten die belofte ook inlossen." Die beslissing moet ook in de komende dagen genomen worden, vindt de vakbondsleider.

Hete Herfst

In de zorg is de actiebereidheid het hoogst. Het loonbod dat er nu ligt, zo zegt Elzinga, betekent voor het zorgpersoneel "een flinke achteruitgang en voor een beperkte groep slechts koopkrachtbehoud". Dat terwijl de ziekenhuizen en zorginstellingen met een leegloop van personeel en met een hoog ziekteverzuim kampen. "Als we niet uitkijken komt de zorg zelf op de IC te liggen", aldus de vakbondsleider.

"Er komen hoogst waarschijnlijk weer acties aan." De spandoeken en stakingshesjes liggen al klaar voor 28 september, maar of het zorgpersoneel ook daadwerkelijk zal protesteren door het werk neer te leggen, is aan de leden zelf, aldus Elzinga. Maar hij waarschuwt voor een "hete herfst" in verschillende sectoren zoals in de kinderopvang, verschillende marktsectoren en het onderwijs waar de lonen achterblijven. "Als er niets gaat gebeuren dan kunnen we op onze vingers natellen dat er een hoop acties zullen volgen."

Tuur Elzinga (FNV) waarschuwt voor 'hete herfst'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie