Binnenland

Rutte: verkeerd herinnerd, maar niet gelogen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte: verkeerd herinnerd, maar niet gelogen

[NOS] Demissionair premier en VVD-leider Rutte heeft naar eer en geweten de pers te woord gestaan. Dat heeft hij vanmiddag in de Tweede Kamer verklaard. Hij zei vorige week tegen de NOS dat hij in een gesprek met de verkenners niet over CDA-Kamerlid Omtzigt heeft gesproken. Rutte erkende dat dat een fout was.

"Ik heb me dat achteraf verkeerd herinnerd en ik betreur dat zeer", aldus de premier vandaag. Hij ontkent dat hij heeft gelogen.

Vanochtend kwam uit de vrijgegeven formatiestukken naar voren dat Rutte tegenover de verkenners heeft geopperd Omtzigt minister te maken.

PVV-leider Wilders vindt dat VVD-voorman Rutte "keihard" heeft gelogen en dat hij moet opstappen. Meteen in het begin van het debat over de formatie diende hij een motie van wantrouwen tegen Rutte in

Ongeloofwaardig

"Rutte heeft geprobeerd een uitstekend functionerend Kamerlid onschadelijk te maken", zei Wilders. Volgens de PVV-leider is Rutte "dronken van de macht", maar heeft de waarheid hem ingehaald. Wilders zei dat Rutte zelf naar een functie elders moet uitzien. Hij verwees daarmee naar de passage uit de notitie van verkenner Ollongren waarin stond: "positie Omtzigt, functie elders".

Ook anderen vinden de verdediging van Rutte ongeloofwaardig, mede omdat hij vaker in debatten heeft gezegd dat hij dingen achteraf niet meer weet. D66-leider Kaag wilde weten of Rutte zich niet heeft afgevraagd of hij het met de verkenner over Omtzigt heeft gehad.

Kaag zei dat er schade is ontstaan en voegde eraan toe dat de afgelopen jaren een "patroon van vergeetachtigheid" is ontstaan: "Hoe kunt u in de grootste crisis die we hebben in Nederland het vertrouwen dat weer geschaad is alsnog herstellen?"

Rutte herhaalde dat hij een verkeerde herinnering heeft aan het gesprek met de verkenners, maar volgens hem is wat in de tekst staat "precies hoe de VVD erin zit". Hij voegde eraan toe dat de VVD geen opvatting heeft over wat Omtzigt moet gaan doen na de verkiezingen.

Wel met Hoekstra gepraat over Omtzigt

Hij erkende wel dat hij nog voor zijn gesprek met de verkenners met CDA-leider Hoekstra over een mogelijke ministerspost voor Omtzigt in een toekomstig kabinet heeft gesproken. "Ik heb tegen Hoekstra gezegd dat de VVD geen bezwaar heeft tegen Omtzigt als minister, als dat de wens van het CDA zou zijn. De enige verklaring die ik heb is dat dat in mijn hoofd zat, maar ik heb er geen enkele herinnering aan dat ik het ook heb opgebracht bij de verkenners."

Hoekstra zei in het debat dat het een "totale rotzooi" is geworden. Hij erkende dat hij met Rutte over Omtzigt heeft gepraat. "Maar hoe kan het nou dat dat gesprek hem helder voor de geest staat, maar dat hij en de verkenners zich niet herinneren dat het ook op die maandag over Omtzigt is gegaan?" Met het gesprek van maandag doelde Hoekstra op de ontmoeting van Rutte met de verkenners.

"Via via"

In het debat zei Rutte dat hij vanochtend om 7.30 uur "via via" heeft gehoord dat hij het volgens het verslag over een ministerschap van Omtzigt heeft gehad. Hij is niet, zoals andere fractievoorzitters, naar het kantoor van de verkenners gegaan om het verslag na te kijken.

Rutte wilde niet zeggen door wie hij op de hoogte is gesteld: "Dat was vertrouwelijk." De Kamer nam geen genoegen met die uitleg. De vergadering werd daarop voor een half uur geschorst om te achterhalen van wie Rutte die informatie heeft gekregen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie