Binnenland
NOS

Game moet slapende pubers op school voorkomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Game moet slapende pubers op school voorkomen

De Hersenstichting heeft een game ontwikkeld die jongeren moet leren om beter te slapen. De volgende dag in de schoolbankjes laat de concentratie van veel kinderen te wensen over. En dat komt door slechte nachtrust, onderzocht de stichting.

In de game, die onderdeel is van een lespakket, leren kinderen gezonde slaaptips toe te passen. "Je kunt informatie overbrengen in een lespakket, maar daar verander je geen gedrag mee", zegt Laura Richter van de Hersenstichting. In de game zijn punten te verdienen en te verliezen. Wie 's avonds nog gamet, verliest punten.

Video niet beschikbaar

Ontspannen

"Een van de oorzaken van slechte slaap bij kinderen is te veel blauw licht 's avonds. Dan blijf je langer wakker en ben je veel te alert. We zijn vergeten om 's avonds gewoon eens te ontspannen voor het slapen gaan."

Het online spel is daarom niet tot diep in de nacht te spelen: "Na achten vallen er geen punten meer te verdienen, dan is het klaar."

De stichting onderzocht het slaapgedrag van kinderen eerder al. Zo bleek dat docenten in toenemende mate kinderen in de klas zien die niet bij de les zijn. "Kinderen die zichtbaar slaperig zijn."

Vorige week publiceerde de Hersenstichting een onderzoek waaruit blijkt dat bijna de helft van alle pubers (44,3%) zich 's ochtends niet goed uitgerust voelt. Een op de vijf pubers geeft aan overdag slaperig te zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie