Binnenland
BNNVARA

Drie jaar stikstofaanpak: zijn we inmiddels verder?

foto: Matthias Zomer
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie jaar stikstofaanpak: zijn we inmiddels verder?

Is Nederland al iets opgeschoten in de stikstofcrisis? Naast enkele belangrijke rechtszaken, lijkt er weinig veranderd. Maar de roep vanuit boeren voor duidelijk beleid wordt alleen maar groter. Voor de coronacrisis was de stikstofcrisis het grootste conflictpunt in de Nederlandse politiek. Denk aan de stilvallende bouwprojecten. Iets wat we nu niet kunnen gebruiken in de huidige wooncrisis.

In Vroeg! schoof Jan Braakman, parlementair verslaggever van weekblad Boerderij en dagblad Food & Agribusiness om te vertellen over 3 jaar stikstofcrisis in Nederland. Volgens Braakman is er nog weinig veranderd ten opzichte van 3 jaar geleden. De overheid is niet veel verder gekomen dan het beperken van de maximumsnelheid, een aanpassing van het veevoer, en het aanmerken van gestopte varkensboeren als 'stikstofwinst'.

30 mei koe uit de wei

Vandaag begint op initiatief van LTO Nederland en Team Agro NL de actie #30MeiKoeUitDeWei uit protest tegen de stikstof regels van de overheid. De uitstoot van bijvoorbeeld ammoniak werd in de stal meegerekend, maar er werd niet gekeken wat het effect was als die koeien buiten liepen. "Het buitenlopen van de koeien en het bemesten van je grond doet een veehouder al sinds jaar en dag. Het is raar als je een bedrijf hebt met zoveel koeien, dat je daarnaast nog een aparte vergunning zou moeten hebben voor het buiten laten lopen van je koeien, wat op zicht heel goed is voor koeien," volgens Braakman. De rechtbank in Zwolle heeft besloten dat een boer een extra vergunning moet hebben voor het buiten laten lopen van zijn koeien, dus zoals het nu lijkt, wordt dit landelijk ingevoerd. Ook al moet de Raad van State zich hier nog over buigen.

Uitkoopbeleid

Volgens Braakman is het niet zo dat per definitie alle boeren negatief tegenover het huidige uitkoopbeleid van de overheid staan. Uit een enquête van EenVandaag en Boerderij blijkt dat een aanzienlijk deel bereid is om te praten over de beëindiging van hun bedrijf, of vergaande aanpassingen in de bedrijfsvoering. Het zit hem met name in de gedwongen verkoop, "Dat snijdt boeren door het hart," aldus Braakman.

Nieuw beleid

LTO Nederland pleit voor een ander beleid rondom stikstofreductie. Maar volgens Braakman is het niet helemaal duidelijk welke kant het dan wel op moet volgens deze partijen. Wat zij natuurlijk wel willen is dat er snel duidelijkheid komt voor boeren die in onzekerheid verkeren over hun bedrijfsvoering, sinds de uitspraak van de rechtbank in Zwolle.

Benieuwd naar het hele gesprek met Jan Braakman? Beluister dan hier de podcast van Vroeg!

30-5 Wat is er terechtgekomen van drie jaar stikstofaanpak? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie