Sneltests voor evenementen: zo gaat het in zijn werk
- Nieuws
- Sneltests voor evenementen: zo gaat het in zijn werk
De samenleving gaat voorzichtig weer een beetje open. Vanaf komend weekend begint een nieuwe reeks evenementen, waarbij bezoekers een testbewijs moeten laten zien waaruit blijkt dat ze niet besmet zijn met het coronavirus. Dat maakte coronaminister Hugo De Jonge gisteren bekend. De realiteit van de nieuwe evenementen is dat er namelijk opeens enorm veel getest moet worden.
Verslaggever Henrik-Willem Hofs vertelt dat hier nogal wat vragen over zijn. "Er is een groot verschil tussen de theorie en de praktijk. We hoorden De Jonge net vooral over het theoretische deel, terwijl er in praktisch opzicht veel getest moet worden vanaf komend weekend", vertelt Hofs in het NOS Radio 1 Journaal.
Veertig uur van tevoren testen
Het is dan de bedoeling dat je veertig uur van tevoren een coronatest laat doen. Je koopt dan bijvoorbeeld een kaartje op de website, daarna ga je naar testenvoortoegang.nl en kom je bij een testlocatie terecht. Met het testbewijs van die negatieve test kom je dan vervolgens binnen. Er zijn namelijk veel tests ingekocht om alles toegankelijk te houden.
"Deze plannen liggen er wel al lang. Toch zijn er een aantal organisaties die meedoen verbaasd over de snelheid waarmee dit plan ingevoerd wordt. Je moet je voorstellen dat veel theaters en amusementsparken in een soort winterslaap zijn gegaan. Daar zijn ze eigenlijk nog niet uit, er zijn namelijk mensen naar huis gestuurd. Voor een aantal organisaties is het dus een hele tour voordat het geregeld is", legt Hofs uit.
In een vroeg stadium ingelicht
De branchevereniging voor Nederlandse Poppodia en Festivals is echter wel in een vroeg stadium al ingelicht over de plannen van de overheid. Zij werden eind februari al ingelicht. "De zalen die in aanmerking kwamen wisten vanaf dat moment ook dat zij mogelijk deels open konden. Sindsdien ben ik ze stapsgewijs aan het informeren", vertelt Berend Schans, directeur bij de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals.
"De eerste keer dat ze het hoorden zijn ze direct bezig geweest met het rondkrijgen van een programma. Dat is natuurlijk niet zonder uitdaging, omdat het nog heel lang onzeker was of het kon. Ik kreeg daarom wel dagelijks de vraag of ik al meer wist.”, gaat Schans. Het is echter nog de vraag hoe het zit met festivals. Deze waren in eerste instantie al verboden en zitten volgens Schans écht in een winterslaap. "Daarnaast zijn musea, podia en dergelijken in coronatijden ook al open geweest. Er is daar dus al de nodige ervaring, die hebben de festivals namelijk nog niet."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.