Binnenland
WNL

'Verkiezingen moeten gaan over nieuw contract tussen burger en overheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verkiezingen moeten gaan over nieuw contract tussen burger en overheid'

De komende verkiezingen moeten gaan over een nieuw contract tussen de overheid en de burgers. Dat zegt trendwatcher Adjiedj Bakas in WNL Opiniemakers. Aanleiding is de toeslagenaffaire, waarbij de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. "De overheid moet er zijn om de burger te servicen, en niet omgekeerd."

‘Verkiezingen moeten gaan over nieuw contract tussen burger en overheid’

Bakas pleit voor een kabinet waarin alle grote partijen vertegenwoordigd zijn. "Ik vind dat er na de verkiezingen een nationaal kabinet moet komen, gesteund door zo'n 80 tot 90 procent van de parlementariërs. Dan kun je bijvoorbeeld Renske Leijten van de SP tot minister van Sociale Zaken maken. En Martin Bosma van de PVV zou je bijvoorbeeld minister voor bevolkingspolitiek kunnen maken." Die laatste functie zou een geheel nieuwe ministerspost moeten worden.

Het regeerakkoord zou er met zo'n nationaal kabinet heel anders uitzien, voorspelt Bakas. "Dan maak je een regeerakkoord van twee A4'tjes over financiën. En dan mag iedere minister voor zijn of haar beleid een meerderheid halen in de Kamer. Zo niet, dan komt er een bindend referendum."

'Huis van Thorbecke is aan grote renovatie toe'

Bakas heeft zijn advies al met meerdere politici gedeeld. "Ik heb het ook tegen Mark Rutte gezegd. Het huis van Thorbecke is nu aan een grote renovatie toe. Het werkt zo niet meer. Alles stort in, de fundering is vermolmd, het dak lekt. Je moet dit nu echt gaan doen."

Ster advertentie
Ster advertentie