Binnenland
AVROTROS

Huisartsen Albufeira vrezen voor corona-uitbraak door feestende jongeren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisartsen Albufeira vrezen voor corona-uitbraak door feestende jongeren

Huisartsen in Albufeira waar veel Nederlandse examenleerlingen de komende dagen en weken naar reizen, zijn bang voor een uitbraak van het coronavirus. Testen voordat je terugreist is niet meer verplicht en er zijn Britse jongeren die mogelijk de delta-variant verspreiden.

De delta-variant van het coronavirus is nu dominant in het Verenigd Koninkrijk. Feestende Britse jongeren kunnen het virus, door het vrije reizen naar landen als Portugal, Griekenland of Spanje, onder meer doorgeven aan Nederlandse jongeren die na hun eindexamen direct richting het Middellandse Zee-gebied zijn vertrokken. Volgens het AD raakten ruim 200 jongeren besmet na hun examenreis naar Spanje en Portugal. Onderzocht wordt of ze de delta-variant hebben.

Testen niet verplicht

Onder meer in Portugal is nu geen PCR-test meer nodig om naar Nederland terug te vliegen. Huisarts Jan van Dijk, die al meer dan 30 jaar werkt in Albufeira, ziet weinig jongeren die zich met klachten melden. Maar recent zag hij wel twee jongeren die positief testten en die vervolgens zichzelf afzonderden van de rest om geen anderen te besmetten. "Hun moeder had een huisje gehuurd voor ze, waar ze kunnen zitten", vertelt hij in EenVandaag.

Het probleem in Albufeira: wie zijn de andere jongen waarmee de twee besmette jongeren waren? Die zijn nu buiten beeld, zegt Van Dijk. "Dat regelt de GGD in Albufeira, maar je zit natuurlijk met de taal-barrière en contactgegevens die er niet zijn." Bron- en contactonderzoek komt ook heel langzaam op gang. "Deze GGD is niet uitgerust met middelen voor grootschalige bron- en contactonderzoek voor die duizenden jongeren die ineens in de zomer hiernaartoe komen."

Bang voor grote uitbraak Albufeira

"Een PCR-test kost ook tussen de 70 en 100 euro, en jongeren geven die 70 euro liever uit aan drank", zegt Van Dijk. "Er zijn er genoeg die dus gewoon terugvliegen." Huisarts Heleen Kampraath woont en werkt in Albufeira en ziet ook erg weinig jongeren die testen. Ze ziet ook dat jongeren zich totaal niet aan welke maatregelen dan ook houden. Dit in tegenstelling tot Portugese jongere

Het is wachten tot de uitbraak enorm wordt, zegt hij. "Het aantal besmette mensen neemt hier elke dag toe", zegt Van Dijk. Huisarts Kampraath denkt ook dat dit gevolgen heeft voor Nederland. Nederlandse jongeren komen in contact met Britse jongeren, zegt zij.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie