Binnenland
WNL

Rechtse stemmer in Rotterdam heeft lastige keus te maken

foto: ANP - Sven de Langen (CDA) en Vincent Karremans (VVD)foto: ANP - Sven de Langen (CDA) en Vincent Karremans (VVD)
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtse stemmer in Rotterdam heeft lastige keus te maken

Rotterdam is de stad waar politiek Nederland met een scherpe blik naar kijkt, als graadmeter voor de politieke wind in het land. Immers: alle partijen uit de Tweede Kamer, doen in Rotterdam mee. Deze verkiezingen gaat er op rechts extra veel interesse uit naar de havenstad – met de PVV, Leefbaar (heeft alliantie met Thierry Baudet’s FvD), de VVD en het CDA is er op de rechterflank veel te kiezen voor de Rotterdammer. Voor WNL Haagse Lobby reden om in het majestueuze ‘Hotel New York’ het 'debat op rechts' te organiseren.

In deel 1 van de uitzending komt onder meer het voorstel van Leefbaar Rotterdam om de vestigingswet op de schop te nemen om ‘segregatie op te lossen’ aan bod. Is het symboolpolitiek, zoals VVD-lijsttrekker Vincent Karremans het noemt, of broodnodig zoals Tanya Hoogwerf van Leefbaar stelt? Maar ook taaleisen voor bijstand en integratiekwesties passeren de revue.

Kijk hier deel 1 terug:

Video niet beschikbaar

Drugs en deïslamisering

De tweede helft van de uitzending staat onder andere in het teken van experimenteren met 'staatswiet'. Lijsttrekker Sven de Langen van de Rotterdamse CDA-fractie is stellig en wil absoluut niet dat zijn stad daar aan deel gaat nemen: "Er is 1 ding wat ik de stad uit wil en dat is drugs." De VVD is milder: "Als dit helpt om de drugscriminaliteit te beteugelen, moeten we dit overwegen." PVV Rotterdam wil de drugscriminaliteit ook aan banden leggen maar is bij monde van voorman Maurice Meeuwissen duidelijk: "Niet experimenteren. Als het nodig is, moeten alle coffeeshops gewoon dicht."

Ook de deïslamisering waar de PVV Rotterdam prominent mee schermt in haar verkiezingsprogramma komt aan bod, net als het bouwen voor de middenklasse wat voor de VVD een van de speerpunten van hun campagne is.

Kijk hier deel 2 terug:

Video niet beschikbaar

Terugluisteren? Dat kan ook:

'Debat op rechts' - Deel 1

'Debat op Rechts' - Deel 2

Ster advertentie
Ster advertentie