Binnenland
EO

Waarom wordt een oud-minister door criminelen bedreigd? ‘Motief kan zijn om politie af te leiden’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom wordt een oud-minister door criminelen bedreigd? ‘Motief kan zijn om politie af te leiden’

Oud-minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus wordt zwaar beveiligd vanwege ernstige bedreigingen uit de zware georganiseerde criminaliteit. Sinds begin december verblijft hij op anonieme, veilige locaties. Het is een van de vele ernstige bedreigingen van de afgelopen tijd.

Waarom wordt oud-minister Ferd Grapperhaus zo ernstig bedreigd dat hij beveiligd moet worden?

Waarom een oud-minister die geen macht meer heeft zo ernstig wordt bedreigd, kan verschillende redenen hebben, zegt hoogleraar criminologie Emile Kolthoff in Dit is de dag. “Een motief zou kunnen zijn om herrie te maken, rumoer te maken, ruis te veroorzaken, om de politie bezig te houden, om af te leiden van andere zaken.”

Een logisch motief, denkt Kolthoff. “Dat is ook een van de hypotheses bij de bedreigingen van Amalia en Rutte. De omvang van de beveiliging is beperkt. Het beveiligen van één persoon met z’n familie kost ongelooflijk veel capaciteit. En er worden op dit moment vrij veel mensen beveiligd dus dat heeft wel degelijk impact.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie