Binnenland
BNNVARA

Het is weer druk op de weg: zijn we terug bij af?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is weer druk op de weg: zijn we terug bij af?

De pandemie is nog maar net voorbij en de snelwegen staan weer vol. Afgelopen vrijdag was het zelfs de drukste spits van het jaar met in totaal 650 kilometer. Ook vanavond wordt er door Rijkswaterstaat weer een zware spits verwacht. Volgens Steven van Eijck, voorzitter van de Mobiliteitsalliantie en kroonlid van de Sociaal Economische Raad, heeft het kabinet niets geleerd van de coronacrisis. In De Nieuws BV spreekt Natasja Gibbs met Steven van Eijck.

De filedruk lag afgelopen week zelfs boven het niveau van voor de coronacrisis in dezelfde periode. De toekomst ziet er volgens Van Eijck dan ook niet rooskleurig uit. “Als we kijken naar het aantal mensen dat erbij gaat komen in Nederland. De komende 20 jaar komen er zo’n 2 miljoen mensen bij. Er komen een miljoen woningen bij, ook in de komende 10 jaar. Je ziet dat het goederenvervoer gestaan aan het toenemen is. Want iedereen wil toch zijn pakjes op tijd”, aldus Van Eijck.

Als we die stromen zo doorzetten en we niet nu investeren in infrastructuur en niet zorgen dat het ook op een goede manier weer tot stand wordt gebracht, dan staan we volgens Van Eijck straks muurvast.

Thuis werken

“Dat momentum wat we met elkaar hadden, en misschien nog steeds hebben, om te kijken wat we hebben geleerd van die pandemie. Wat misschien niet het doel moet zijn om thuis te werken, maar wel een instrument kan zijn om eens anders te gaan kijken naar werken", vertelt Van Eijck

Niet iedereen kan thuis werken, beaamt ook Van Eijck. “Maar er zijn ook heel veel mensen die dat wel kunnen. Daar moeten we toch snel over gaan nadenken. Willen we dat nou stimuleren? Is het straks een recht om thuis te kunnen werken of een plicht dat je ook af en toe naar kantoor komt? Die hele discussie moet nu echt met versnelde spoed worden opgepakt.”

Toch optimistisch

“Als je mooie plannen hebt, bijvoorbeeld plannen over dat mensen op een andere manier van mobiliteit gebruik gaan maken in de toekomst dan moet je dat wel omzetten in acties.” Iets wat nu bedacht wordt kan nog niet direct geïmplementeerd worden. Toch blijft Van Eijck optimistisch.

De vraagstukken zijn volgens hem te groot om te negeren wat er op dit moment in de samenleving speelt. “De woningbouw opgave, waar ga je nou straks zorgen waar die miljoen woningen komen. Hoe zorg je dat dat ook zo omsloten wordt dat mensen ook naar hun werk toe kunnen.” Die zijn zaken waar ook de Mobileitsalliantie zich op dit moment mee bezighoudt.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie