Binnenland
NOS

Jonge boeren protesteren ook: 'Ik sla mijn tentamen ervoor over'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge boeren protesteren ook: 'Ik sla mijn tentamen ervoor over'

Vandaag vindt in het Gelderse plaatsje Stroe een groot protest plaats van boeren. Steen des aanstoots is het aangekondigde stikstofbeleid van het kabinet. Voorafgaand aan de boerendemonstratie sprak verslaggever Danny Simons twee studenten van de agrarische opleiding in Dronten.

"Ik ben Maaike Rouw, 19 jaar oud en derdejaarsstudent op de Aeres Hogeschool. Momenteel zijn we op de schoolboerderij Aeres Farms. Deze wordt gerund door studenten. Maar Tessa en ik kunnen ook thuis oefenen. We hebben allebei een melkveehouderij", aldus Rouw.

Onzekerheid

"Tessa van der Schriek, 23 jaar en ik studeer ook aan de Aeres Hogeschool. We zijn allebei de opvolgers van een familiebedrijf. Dat zie ik zeker nog wel zitten, alleen wordt het wel steeds een stuk moeilijker gemaakt."

"Het kabinet wil de agrarische sector drastisch inkrimpen. Dat brengt heel veel onzekerheid met zich mee. Waar moeten we ons op voorbereiden? Er zijn heel wat gedachtes die in je hoofd rondspoken. Maar het is toch waar je bent opgegroeid en je passie", zegt Van der Schriek,

"Mijn zus en ik kunnen het sowieso niet samen overnemen want daar zouden we dan te weinig koeien voor hebben om er een goede boterham mee te kunnen verdienen."

Steeds neer studenten

"Ik ben Peter van Boekel, docent op Aeres Hogeschool. Studentenaantallen nemen toe, al meerdere jaren. Dat zijn zoons en dochters van ondernemers en dan is het glas vaak halfvol. Ze proberen er toch het beste van te maken. Ik denk ook dat ze heel realistisch zijn."

"Ik weet dat er een flink aantal studenten vorige keer ging demonstreren en dat zal nu niet anders zijn. Ik denk ook wel dat er studenten zijn die het punt voorbij zijn. Dat ze denken dat demonstreren geen zin heeft en die hun eigen plan trekken", weet Van Boekel.

Tessa en Maaike gaan wel demonstreren. "Ik heb vandaag een tentamen", zegt Maaike, "maar die sla ik over omdat ik het toch belangrijk vind om mijn stem te laten horen op het protest. Dan herkans ik hem wel. Het is niet anders."

r1jn studenten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie