Naar homepage
Binnenland

'De amputatie betekent voor mij een tweede kans in mijn leven'
AVROTROS

foto: Paul Ramakersfoto: Paul Ramakers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De amputatie betekent voor mij een tweede kans in mijn leven'

Iedereen fantaseert er misschien wel eens over, om het allemaal anders te doen. Een nieuw leven met andere keuzes in werk, relatie, huis. Sommige mensen doen dat ook echt. Soms uit nood geboren, soms uit vrije keuze. Deze week in Stax&Toine hun verhaal. Vandaag vertelt de 36-jarige Paul Ramakers uit het Limburgse Born zijn verhaal. Zijn leven veranderde dramatisch toen hij er vorig jaar achter kwam dat hij een tumor in zijn been had.

Zijn onderbeen moest worden afgezet. Maar toen duidelijk was dat hij geen uitzaaiingen had en buiten levensgevaar was, kon hij daar niet lang over rouwen vertelt hij. "Ik heb nieuwe kans gekregen. Zo voelt dat echt."

Eerste dag van nieuwe leven

Hij besloot ook om zijn leven compleet om te gooien. "Ik leefde op veel vlakken ongezond", zegt hij. "Ik ben gescheiden, ik heb mijn kinderen niet veel gezien, was altijd aan het werk. At ongezond, sliep niet veel. Toen de dokter zei dat ik een tumor had veranderde alles. Ik wilde het liefst bij mijn kinderen zijn."

Zijn positieve instelling stuit soms om ongeloof. "Vlak voor mijn been afgezet zou worden, checkte de verpleegkundigen nog bij de arts of ik wel bewust was van wat er ging gebeuren. Maar ik realiseerde het juist heel goed. Ik was fit en voelde me goed. Dit was eerste dag van mijn nieuwe leven."

Paralympische spelen

Inmiddels heeft Ramakers zijn baan opgezegd. Wil hij voor zichzelf beginnen waarbij hij anderen wil stimuleren gezond te leven. Ook ziet hij zijn kinderen veel meer. “Ik ga mee naar de voetbal en het zwemmen. Dat deed ik vroeger nooit. En mijn kinderen zijn ook veel opener naar mij en genieten meer.”

En er is een nieuwe passie in zijn leven: de handbike. In het revalidatiecentrum maakte hij voor het eerst een ritje in deze handbewogen fiets. En na 4 maanden deed hij al mee aan zijn eerste wedstrijd, waar hij verrassend 2e werd. Het sporten geeft hem weer het vertrouwen terug in zijn lichaam dat hij na de diagnose verloren had. "Het voelt weer alsof ik weer controle heb over mijn lichaam." En het geeft hem ook een nieuw doel: hij wil goud winnen op de Paralympische Spelen in 2024, in Parijs. "Voor minder doe ik het niet."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie