Binnenland
NOSNTR

Burgemeester Van Heijningen: 'Lokale aanpak om jaarwisseling in Hoeksche Waard te sturen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Van Heijningen: 'Lokale aanpak om jaarwisseling in Hoeksche Waard te sturen'

De afgelopen jaarwisseling bereikten onrustigheden een dieptepunt in 's Gravendeel, onderdeel van de gemeente Hoeksche Waard. Politieagenten werden er belaagd door een grote groep jongeren die met vuurwerk gooiden. Erik van Heijningen, burgemeester van dit gebied, kijkt in Nieuws en Co terug op deze gebeurtenissen met bedroefdheid, maar met een vastberadenheid om de komende jaarwisseling te beheersen en te sturen.

"Er is behoefte in de samenleving om vuurwerk af te steken of er naar te kijken, dat zie je ook aan de hoeveelheid vuurwerk die verkocht wordt", benadrukte Van Heijningen. Hij erkende de uitdaging om ervoor te zorgen dat mensen zich gedragen, met name na vorig jaar, waar zwaar vuurwerk richting de politie werd gebruikt en grote groepen jongeren voor onrust zorgden. Reflecterend op de gebeurtenissen van het vorige jaar, gaf de burgemeester aan dat hij bedroefd was en benadrukte hij zijn afkeer van aanvallen op de politie en hulpverleners. "Het is echt idioot om degenen die ons beschermen aan te vallen", voegde hij eraan toe.

'Vuurwerk en feestjes voorzien in een behoefte voor veel mensen'

Om de ongeregeldheden dit jaar te voorkomen, heeft de gemeente diverse maatregelen genomen. Van Heijningen verklaarde dat de politie goed voorbereid is en dat daders zijn aangehouden en bestraft. Tegelijkertijd heeft hij persoonlijk met de daders gesproken, waarbij een deel begrip toonde, terwijl anderen in Noord-Beijerland vastbesloten waren om vernielingen aan te richten en vuurwerk te gooien. "In gesprekken met hen werd duidelijk dat vaak drank en groepsgedrag een rol spelen", merkte hij op. "Het is een kwestie van mensen aanspreken, snel ingrijpen en het gesprek aangaan met zowel jongeren als ouders om positieve verandering te bewerkstelligen."

De zorgen van inwoners over mogelijke herhaling van de onrust zijn reëel. Burgemeester Van Heijningen bevestigde dat niemand dergelijke ongeregeldheden wil en dat preventieve maatregelen worden genomen. Hij doet een beroep op ouders om betrokken te zijn bij het gedrag van hun kinderen en hoopt op een positieve invloed van de oudere jongerengroep die vorig jaar ook betrokken was. Gevraagd naar een mogelijk landelijk beleid met betrekking tot vuurwerk en de jaarwisseling, gaf de burgemeester aan persoonlijk geen behoefte te hebben aan strikte nationale regelgeving. "Vuurwerk en feestjes voorzien een behoefte voor veel mensen", onderstreepte hij. "Als professional wil je boeven vangen, maar je wilt ook dat het rustig blijft."

Met lokale maatregelen en een sterk beroep op ouders en de samenleving, blijft Hoeksche Waard vastberaden om de jaarwisseling dit jaar ordelijk te laten verlopen. De focus ligt op preventie, in gesprek gaan en het beheersen van groepsgedrag, met de hoop op een vredige viering voor alle inwoners.

Vuurwerk

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie