Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Károly Illy: 'Onbegrijpelijk dat de basisscholen dicht gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Károly Illy: 'Onbegrijpelijk dat de basisscholen dicht gaan'

De impact van de sluiting van de basisscholen op de kinderen is groot, en dat is een heel serieus probleem. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman in een reactie op de stelling van Stand.nl: 'De impact van de schoolsluiting op kinderen is niet te onderschatten'. Volgens Moorman is na de sluiting van de eerste golf de impact al aangetoond. De prestaties zijn achteruit gegaan en ook emotioneel is er schade, ook al is dat moeilijker te meten. Met name de kinderen die al een achterstand hadden, zien die alleen maar groter worden, zegt ze bij Spraakmakers. Ook OMT-lid en kinderarts Károly Illy noemt het besluit 'onbegrijpelijk'.

Het verhaal van Moorman wordt onderschreven door de mensen die zelf voor de klas staan. Julie Diemel is juf voor groep 1 en merkt dat de nieuwe maatregelen enorme indruk maken. De meeste kinderen weten nog wat er in maart is gebeurd. "Toen was er in eerste instantie nog blijdschap maar nu zie je de koppies al hangen: we moeten nu weer thuis met mama. Dit vergeten ze nooit meer, dit is voor kinderen heel ingrijpend", zegt Diemel. Zij is bang dat kinderen bijvoorbeeld altijd angst voor virussen of besmettingen zullen blijven houden. "Het geeft een heel ongerust gevoel en daar zullen ze later ook last van hebben."

Emotionele ontwikkeling

Jeroen is docent in het voortgezet onderwijs en ook hij maakt zich zorgen om de emotionele ontwikkeling. "Een achterstand in de leerstof kan je nog wel meten en dat kan je ook inhalen, maar een lockdown levert ook stress op en je moet maar zien hoe je dat opvangt. Emotionele ontwikkeling zoals de omgang met vriendjes kan je niet nabootsen. Thuis lesgeven is saai: lezen, rekenen en taal".

Ook kinderarts en OMT-lid Károly Illy noemt de sluiting voor de kinderen 'een heel serieus probleem' en 'belachelijk'. Hij is zelfs als OMT-lid overvallen door het besluit om de scholen te sluiten. "Kinderen spelen zelf geen rol in de verspreiding van de ziekte en ouders hoeven niet te kletsen bij het schoolplein, ze kunnen hun kinderen ook gewoon brengen en weggaan", zegt hij.

Blijvende schade

Hij is het ook niet eens met de opvatting dat kinderen flexibel genoeg zijn en dat ze er wel overheen komen. De schade die we aanrichten is heel erg groot en dat is voor een deel blijvende schade, ook emotionele schade, vindt Illy. "Scholen zijn voor veel kinderen een veilige haven en dat moeten ze nu missen."

Illy gaat nog een stap verder en stelt dat het Kinderrechtenverdrag door de maatregelen met voeten wordt getreden. "Wij gebruiken nu het kind als instrument om de ouders thuis te houden", aldus Illy, "Zo gaan we toch niet met kinderen om?".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie