Binnenland

'We hebben een zorgzame staat nodig om uit deze crisis te komen'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We hebben een zorgzame staat nodig om uit deze crisis te komen'

"We gaan niet snel terug naar een normaal leven. Hoe dan ook niet", zegt hoofdredacteur van Joop.nl Francisco van Jole in De Nieuws BV. "Er komt een economische crisis aan dus bereid mensen erop voor dat we op een andere manier moeten gaan leven."

Kenmerkend aan het coronavirus is dat we twee weken achterlopen. Oftewel, we weten pas of maatregelen werken als enige tijd is verstreken. "In andere landen gaat het ook mis, niemand weet precies wat we met dit virus moeten doen. Dus wat je ook doet, je weet eigenlijk niet wat je doet", zegt Van Jole. "Maar waar je wel over na kunt denken, is hoe we hier uit gaan komen." En juist dat is volgens Van Jole 'de Achilleshiel van Rutte'.

Zorgzame staat

Volgens Van Jole hebben we een 'zorgzame staat' nodig om uit deze crisis te komen. Daarin moet Nederland een voorbeeld nemen aan landen als Nieuw Zeeland, Finland of IJsland. Van Jole: "Een zorgzame overheid moet ervoor zorgen dat niemand buiten de boot valt of achterblijft. Dat is een overheid die mensen en bedrijven helpt hun leven weer op de rails te krijgen. Die het niet laat afhangen van voedselbanken of mensen geen honger hebben."

De overheid heeft zich de afgelopen jaren zoveel mogelijk teruggetrokken, burgers problemen zelf laten oplossen en zich gericht op handhaving, zegt Van Jole: "Dat werkt nu niet meer. Iedereen weet dat we op de grootste economische crisis in mensenheugenis afstevenen. Dat zal gepaard gaan met veel sociale en economische moeilijkheden."

"Het beleid van Rutte - de overheid is geen geluksmachine en de overheid moet zo klein mogelijk zijn - dat gaat niet werken", zegt Van Jole. "Ik zou dus verwachten dat partijen een ander perspectief schetsen van naar welk land we toe willen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet gauw terug naar normaal leven

Kortom: 'zo snel mogelijk naar het normale leven terugkeren' zit er niet in, volgens Van Jole. "Dat is sprookjes vertellen. We gaan niet snel terug naar een normaal leven, hoe dan ook niet. Zelfs als het virus morgen verdwijnt."

Van Jole: "We hebben te maken met een economische crisis die eraan komt: dat is geen normaal leven. Dus bereid mensen voor opdat we op een anderemanier moeten gaan leven. Alleen de vraag is, hoe gaan we dat doen en wat willen we ermee?"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie