Binnenland
AVROTROS

Heb jij last van wagenziekte? 'Geluid kan de oplossing zijn'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Heb jij last van wagenziekte? 'Geluid kan de oplossing zijn'

Er is hoop voor mensen die last hebben van wagenziekte. Deze week kwam autofabrikant Volvo met het bericht dat zij ervan overtuigd zijn dat wagenziekte met het juiste geluid voorkomen kan worden. KNO-arts Raymond van de Berg van het Maastricht UMC+ vertelt in Blok&Toine hoe dat werkt.

Video niet beschikbaar

"Wagenziekte is een probleem van de hersenen", legt Van de Berg uit. "Er zijn verschillende factoren waar je wagenziek van kunt worden. Niet iedereen kan bijvoorbeeld goed tegen onverwachte bewegingen."

Waarom worden we wagenziek?

Van de Berg vervolgt: "Jouw hersenen zijn een computer die alle informatie probeert te verwerken om te kunnen bepalen waar jij je in de ruimte bevindt. Als de informatie logisch is, gaat het goed. Hebben ze moeite om die informatie te begrijpen? Dan kun je ziek worden."

Wanneer je een tijdschrift in de auto leest, zien je ogen een stilstaand beeld, terwijl de rest van je lichaam zegt dat het beweegt doordat je in de auto zit. "Dat conflict vinden je hersenen niet leuk en daardoor kun je ziek worden."

Waar je ook wagenziek van kunt worden, is dat je niet weet wat er gaat gebeuren. Als je zelf achter het stuur zit, heb je het overzicht en zie je wat er gaat komen. Zit je achterin, heb je dat overzicht niet en dan kunnen je hersenen niet goed voorspellen.

Wagenziekte kan ook afhangen van in welke auto je zit. "Een Ford-K schommelt bijvoorbeeld heel erg, dan krijgen je hersenen heel veel informatie binnen. Zit je in een hele luxe auto die heel glad over de weg rijdt, zul je sneller last krijgen. Hoe lager de auto en des te stugger de vering, des te minder kans op wagenziekte."

Comfort en vertrouwen

Ingenieurs van autofabrikant Volvo zijn ervan overtuigd dat wagenziekte met het juiste geluid kan worden voorkomen door op die manier passagiers op hun gemak te stellen en te voorspellen wat er gaat gebeuren.

"Dat kan weleens een goede theorie zijn", zegt Van de Berg. "Door informatie toe te voegen en bijvoorbeeld aan te geven dat er een bocht aankomt of dat je gaat remmen, dan verwerken je hersenen die informatie om goed te snappen waar je je in de ruimte bevindt. Daardoor heb je minder kan om wagenziek te worden."

Met geluid wil Volvo naast comfort ook angst verminderen. Van de Berg: "Als je bang bent, omdat je bijvoorbeeld zelf de controle niet hebt, heb je ook meer kans op wagenziekte. Vertrouwen in de techniek en in degene die rijdt, kan voorkomen dat je ziek wordt."

Hoe voorkom je wagenziekte zonder geluid?

Rijd het liefst zelf, is de eerste tip die Van de Berg noemt. Heb je vaak last van wagenziekte? "Ga dan voorin zitten, want dan zie je wat er gebeurt." De volgende tip die hij geeft is: "Eet geen hele zware maaltijd voordat je de auto instapt en ventileer de auto goed."

"Ga niet lezen, maar kijk naar buiten. Probeer je niet te druk te maken. Als je bang bent om ziek te worden, is dat de kans groter dat je daadwerkelijk ziek wordt." Werkt dat allemaal niet? Dan kun je altijd nog kiezen voor reistabletjes of -pleisters.

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie