Binnenland
NOS

Gaat het advies om mondkapjes te dragen werken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat het advies om mondkapjes te dragen werken?

Steeds was het idee dat het dragen van mondkapjes alleen maar voor schijnveiligheid zou zorgen. Dat was de reden dat het kabinet in eerste instantie er niet voor koos om een landelijk advies voor mondkapjes uit te dragen. Tot gisteren, toen minister-president het nadrukkelijke advies uitvaardigde om ze juist wel te dragen.

"Het is geen verplichting, omdat daar wetgeving voor nodig is. Het kan wel veel beter gehandhaafd worden, de sociale norm moet zich echter nog wel ontwikkelen", vertelt Arie Dijkstra, hoogleraar in de gezondheidspsychologie in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Dijkstra hangt de motivatie van mensen om een mondkapje te dragen af van de mate waarin zij zich bedreigd voelen. "Het gaat er vooral om of je denkt dat jij je bedreigd voelt, of dat je andere mensen bedreigt. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of het mondkapje nu eigenlijk wel iets uithaalt", gaat Dijkstra verder.

Mondkapjes werpen een extra barrière op

Daar is maandenlang over gediscussieerd. Het RIVM ging er vanuit dat het maar weinig uit zou halen, dat is dan ook direct de reden waarom er in de eerste plaats al geen mondkapjesplicht was in Nederland. Andere landen deden dit wel, volgens Dijkstra omdat het in de meest eenvoudige zin een extra barrière opwerpt.

"Als je een mondkapje op hebt kan er geen spuug op je gesprekspartner terecht komen. Dat klinkt natuurlijk heel logisch, maar mensen moeten daarnaast ook begrijpen dat het één van de vele dingen is die we doen om het risico te verkleinen."

Of mensen vervolgens ook de mondkapjes opzetten, is echter maar de vraag volgens Dijkstra. Het hangt er vanaf hoe de sociale norm zich ontwikkelt. "Wat mensen om zich heen zien zal cruciaal zijn. En als dan een taxichauffeur zegt dat het niet per se verplicht is, of wanneer een winkelier mensen 'gewoon' binnen laat zal het afdoen aan de werking ervan. Die ontwikkeling van de sociale norm zal enorm belangrijk zijn."

RJN Arie Dijkstra

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie