Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Midas Dekkers, Dorian van Rijsselberghe en eredivisiewedstrijden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Midas Dekkers, Dorian van Rijsselberghe en eredivisiewedstrijden

Vanmiddag wordt er natuurlijk weer gestreden in de eredivisie. Onder meer AZ - Feyenoord en FC Twente - Ajax staan op het programma. Weet Ajax vandaag een voorsprong te nemen op Feyenoord? Daarnaast zijn Midas Dekkers en Dorian van Rijsselberghe te gast op De Perstribune.

Bioloog, columnist en programmamaker Midas Dekkers begint maandag met een nieuw MAX-programma: Het ei van Midas. Dekkers laat daarin op geheel eigen wijze zien hoe de mens de natuur plagieert en hoe diezelfde natuur ons steeds voor is.

Tweevoudig olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe is olympisch surfkampioen van Londen (2012) en Rio (2016). Nu heeft de geboren Texelaar het vizier gericht op Tokio. Niet zozeer vanwege de Spelen van 2020, maar vanwege het WK van volgend jaar.

Eredivisie

Ook vandaag wordt er weer gestreden in de eredivisie. De volgende vier wedstrijden staan op het programma:

12.30 uur:
Sparta - Vitesse (Richard van der Made doet verslag)
14.30 uur:
AZ - Feyenoord (Arman Avsaroglu doet verslag)
FC Utrecht - Heracles (Andy Houtkamp doet verslag)
16.45 uur:
FC Twente - Ajax (Frank Wielaard doet verslag)

Naast deze wedstrijden besteedt NPO Radio 1 ook aandacht de Wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen en de Wereldbekerwedstrijden shorttrack in Shanghai. Verder is er aandacht voor het WK Kortebaanzwemmen.

De Agromaffia en de jacht op EU-subsidies

De EU verstrekt tussen 2014 en 2020 ruim 360 miljard euro aan landbouwsubsidies. Dit geld gaat naar verschillende lidstaten, waar het geld vervolgens onder de aanvragers verdeeld wordt. Italië is altijd één van de grote subsidieontvangers geweest en krijgt ook nu weer zes miljard euro.

Het gaat dus om veel geld, waar de georganiseerde misdaad in Italië een graantje van meepikt. Alleen al in 2015 hebben de Italiaanse autoriteiten bijna 15 miljoen euro van diverse maffialeden geconfisqueerd.De Calabrese en Siciliaanse maffia spannen de kroon; samen staken zij bijna 90 procent van dit geld in hun zakken. Met drugs en afpersingen, vormt dit de belangrijkste inkomstenbron voor de maffia in deze regio’s.

Reporter Radio sprak met de Italiaanse politie, bedreigde boeren en de directeur van het natuurpark Parco dei Nebrodi. Hij besloot de subsidiefraude aan te pakken, wat hem bijna zijn leven kostte.

Ster advertentie
Ster advertentie