Binnenland
NOSNTR

Politiechef Woelders over aanhoudingen van boeren na blokkeren snelwegen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiechef Woelders over aanhoudingen van boeren na blokkeren snelwegen

Vandaag blokkeerden boeren wederom meerdere snelwegen om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Er werden brandende hooibalen, asbest, mest en ander vuilnis op en rond de wegen gelegd. Politiechef Willem Woelders vertelt of er aanhoudingen zijn verricht.

Politiechef Woelders over aanhoudingen van boeren

12 jaar gevangenisstraf

Op de prangende vraag of er al mensen zijn gearresteerd heeft Woerdens een kort antwoord. "Nog niet, maar we zijn er druk mee bezig. Als je kijkt naar de acties van gisteren en vannacht, dan zijn er zware strafbare feiten gepleegd. Het storten van asbest op een snelweg, daar staat 12 jaar gevangenisstraf op en dat geldt ook voor het opzettelijk brandstichten."

"Als daar mensenlevens in gevaar komen loopt dat op tot levenslang. dus dat zijn echt zware delicten. We zijn er mee bezig om daar informatie op te vergaren en we hebben zicht op een aantal verdachten. Ik heb goede hoop dat we die de komende dagen gaan aanhouden", aldus Woerdens.

Hoop op burgers met camerabeelden

Hij vertelt dat de politie weinig informatie had en heeft over de acties van afgelopen nacht. "Wat je ziet in de acties van afgelopen dagen. De boerenproblematiek speelt al een tijd en we staan elke dag paraat en zijn alert op wat er speelt. Gisteren zijn ze toch op een aantal onvoorspelbare plaatsen, redelijk verdeeld over het land met acties begonnen. Die waren niet aangekondigd en konden we ook niet vinden op social media."

Woerdens vertelt dat er daarom weinig informatie te vinden is over degenen die dit hebben gedaan. "Dan wordt het een korte flitsactie. Spul dumpen, verdachten zijn weg, en dan word je als politie en Rijkswaterstaat geconfronteerd met hetgeen wat je aantreft. Voor ons blijft er weinig werk over omdat we moeten rechercheren, Rijkswaterstaat moet de boel opruimen."

Maar, hij heeft goede hoop op burgers die wellicht de acties hebben gefilmd. "We willen dat burgers zich melden en ik kan ze garanderen dat ze anoniem zijn. Zo lopen zij ook geen risico dat er mensen aan de deur komen om te dreigen, wat helaas tegenwoordig ook aan de orde van de dag is", eindigt hij.

item woeldrs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie