Binnenland

Let op als je bestelt bij buitenlandse webshop!

foto: PostNLfoto: PostNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Let op als je bestelt bij buitenlandse webshop!

We bestellen steeds meer en steeds vaker in het buitenland. Met de massale opkomst van Chinese webshops hebben pakketvervoerders het drukker dan ooit. Je mag echter niet onbeperkt invoeren. Waar moet je als consument op letten? Radar zet voor jou de vrijstellingen op een rijtje.

Let op als je bestelt bij buitenlandse webshop!

Ton van Amsterdam ontving een pakket uit Amerika van familie. Zijn dochter was net bevallen en de familie aan de andere kant van de plas besloot babykleertjes op te sturen als cadeautje. Ton was niet thuis en kreeg een kennisgeving van PostNL dat hij het pakket kon ophalen bij het afhaalpunt. Hij moest €236,52 betalen, aldus de kennisgeving. Op het postkantoor zag Ton het pakket en bleek de aangegeven waarde $100 te zijn. Het is Ton dan ook een raadsel waarom hij maar liefst €236,52 moet betalen om het pakket mee te nemen.

'Ik weet niet waar dit op gebaseerd is'

De medewerker kon hem niet verder helpen en thuis nam Ton contact op met PostNL. De waarde van de inhoud van het pakket is volgens PostNL geschat op €675. Hij wilde weten waar die waardeschatting op gebaseerd was, maar dat kon de medewerker niet vertellen. Daarvoor moest Ton contact opnemen met de Douane. Het pakket was overigens niet opengemaakt.

Wat zegt de Douane?

Radar nam contact op met de Douane en die bevestigt dat zij pakketten alleen steekproefsgewijs openen of als daar een aanleiding toe is. De Douane maakt overigens eerst een scan van de inhoud van het pakket. Tevens laat de Douane weten dat het te betalen bedrag gebaseerd is op de aangegeven waarde op het CN22- of CN23-douaneformulier. In het geval van Ton zou dat op basis van de aangegeven $100 zijn.

Vrijstelling tot €22

Binnen de Europese Unie is er vrij verkeer van goederen, maar zodra je buiten de EU iets bestelt moet je rekening houden met invoerbeperkingen. "Consumenten moeten zich ervan bewust zijn dat ze niet onbeperkt kunnen bestellen buiten de EU", zegt Jikke Biermasz, advocaat douanerecht van Kneppelhout Korthals Advocaten. Je kan tot €22 vrij invoeren van buiten de EU, daarboven betaal je tot €150 alleen btw. "Als je in Nederland een spijkerbroek koopt zitten daar alle kosten al in die de winkel heeft betaald. Daar zie je als consument dus niks van. Zodra je die spijkerbroek zelf gaat bestellen in Amerika moet je er rekening mee houden dat je die btw en eventuele invoerrechten nog moet afdragen." De btw is 0%, 6% of 21%, afhankelijk van wat je toegestuurd is.

Cadeau van familie tot €45

Als je van je familie een pakket van buiten de EU toegestuurd krijgt mag de waarde van de inhoud maximaal €45 zijn. Daarboven moet je ook daarop btw betalen.

Waarde hoger dan €150?

Bestel je heel veel in één zending en is de waarde van de inhoud meer dan €150? Dan betaal je naast btw ook nog invoerrechten. De hoogte van de invoerrechten is afhankelijk van wat er in het pakket zit en de waarde daarvan.

Inklaringskosten

In het merendeel van de gevallen is PostNL de afhandelaar van binnenkomende pakketten vanuit het buitenland. Dat betekent dat PostNL de aangifte bij de Douane verzorgt voor jou als consument. Dat administratieve proces wordt aan jou als consument doorberekend en zodra de waarde van je zending dus hoger is dan €22 én je krijgt een factuur bij je pakket, dan betaal je ook €13 inklaringskosten.

Is er een oplossing voor Ton?

Jazeker! Radar neemt contact op met PostNL en de vervoerder heeft de zaak even uitgezocht. Gebleken is dat de Douane de aangegeven waarde van $100 op Ton's pakket verkeerd gelezen heeft en de 1 heeft aangezien voor een 7 waardoor de waarde is uitgekomen op $700, oftewel €675. PostNL heeft een nieuwe rekening opgesteld, die naar het afhaalpunt gestuurd en Ton hoeft nu nog maar enkele tientjes te betalen, in plaats van €236,52.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie