Binnenland
NOS

'Grote winkelketens hebben willens en wetens Black Fridaydrukte veroorzaakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Grote winkelketens hebben willens en wetens Black Fridaydrukte veroorzaakt'

De drukte in de winkelstraten van gisteren is voor een deel de schuld van met name grote winkelbedrijven die een stortvloed aan reclame over het land hebben uitgestort. Dat zegt de FNV in een reactie op de overvolle winkelstraten in Nederland. In Rotterdam bleef het ook na oproepen om weg te blijven zo druk dat burgemeester Aboutaleb rond zeven uur bevel gaf om de winkels te sluiten.

“Grote winkelketens hebben willens en wetens Black Fridaydrukte veroorzaakt”

De FNV heeft veel klachten binnengekregen van winkelmedewerkers, vertelt Linda Vermeulen van de vakbond. “Klanten hielden geen afstand van elkaar en ook niet van het winkelpersoneel. Het waren eigenlijk een beetje de normale coronatoestanden, maar dan dubbel zo erg. Dus dubbel zoveel discussies met klanten over mondkapjes en ook scheldpartijen en dat was gewoon ongelofelijk vervelend .“

Vier grote ketens

Ze wijst met de beschuldigende vinger naar de grote winkelketens. “Iedereen die wel eens naar de radio luistert of tv kijkt of op social media heeft gekeken, die heeft gezien dat er gewoon waanzinnig veel reclame is gemaakt voor Black Friday. De grote winkelketens hebben willens en wetens deze drukte gewoon gecreëerd.”

Daar is Paul te Grotenhuis van de brancheorganisatie voor de detailhandel InRetail het niet mee eens. “Het landelijk beeld is dat deze Black Friday relatief goed is verlopen.” Volgens hem hadden winkels zich goed voorbereid, onder meer door niet te veel mensen toe te laten en ook gebruik te maken van bewakers en stewards. “Veel winkels, ook de ketens, hebben juist bewust gekozen om Black Friday te spreiden over een langere periode en om de acties bijvoorbeeld alleen in de ochtenduren te laten gelden.”

Aboutaleb

Zowel Vermeulen als Te Grotenhuis waren te spreken over de beslissing van burgemeester Aboutaleb om de winkels te sluiten. “Een goed signaal”, vinden beiden.

De Black Friday-gekte lijkt nog niet voorbij, ook deze zaterdag wordt het waarschijnlijk heel druk in de winkelstraten. Vermeulen van de FNV: “het is ongelooflijk belangrijk dat mensen zich aan de regels houden en niet telkens in discussie gaan met het personeel. Dat is echt ongelooflijk vervelend.”

Te Grotenhuis van InRetail benadrukt dat we met 17 miljoen mensen de corona moeten bestrijden. De winkels nemen wat hem betreft hun deel van de verantwoordelijkheid.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie