Binnenland
BNNVARA

Transgender Netwerk Nederland: 'Nooit eerder zoveel meldingen van discriminatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Transgender Netwerk Nederland: 'Nooit eerder zoveel meldingen van discriminatie'

Belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland ziet in het afgelopen jaar in Nederland een groei van het aantal meldingen van discriminatie en pesten. Dat blijkt uit cijfers die ze in De Nieuws BV bekendmaken. "We zien duidelijk een explosief stijgende lijn", zegt Sophie Schers van Transgender Netwerk Nederland. Nooit eerder zijn er zoveel meldingen geweest: "Dit gaat de verkeerde kant op."

Video niet beschikbaar

Transgender Netwerk Nederland (TNN) ziet een toename van problemen onder transgenderpersonen in drie categorieën. Namelijk, op het gebied van pesten, discriminatie en suïcidale gedachten. Dat registreert de belangenorganisatie op het online platform Genderpraatjes. Dat is een veilige plek voor transpersonen om met elkaar en met TNN in gesprek te gaan.

Grootste toename pesten en discriminatie tegen transpersonen ooit

Zo blijkt uit de cijfers van TNN dat er op Genderpraatjes een toename van 70% is als het gaat om pesten (51 casussen in 2023). Daarnaast is het aantal meldingen rondom discriminatie van transpersonen gestegen met 39% (46 casussen in 2023). En bij gesprekken over suïcidale gedachten ziet Transgender Netwerk Nederland al twee jaar op rij een verdubbeling. Met een percentuele toename van 112% komt dat uit op 36 casussen in 2023.

Ook in 2022 zat TNN een grote toename onder de drie eerder genoemde categorieën. Een jaar later zijn de cijfers opnieuw gestegen: in 2023 zijn er meer meldingen geweest dan ooit. Bovendien blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer dat de online haat tegen LHBTIQ+-groepen in de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen.

'Dit is het topje van de ijsberg'

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat niet iedereen die te maken heeft met bijvoorbeeld pesten of discriminatie, daar melding van maakt. Kortom: "Dit is het topje van de ijsberg", zegt Schers. "Want de meeste mensen maken geen melding. Dat is onder transpersonen nog meer het geval dan onder de algemene bevolking."

Schers maakt zich zorgen om deze ontwikkelingen: "Wij zijn er totaal niet blij mee. Dit gaat de verkeerde kant op." D66-Kamerlid Wieke Paulusma schrikt van de cijfers die TNN meldt. "Maar het verbaast mij ook niet. Ik zie het klimaat in Nederland veranderen. Ik zie het politieke debat ook veranderen als het gaat over transgenderzorg en transpersonen. En ik denk dat we alles op alles moeten zetten om dit tij te keren. Omdat ik vind dat Nederland een land is voor iedereen."

Toewerken naar maatschappelijke acceptatie transpersonen

Volgens Paulusma zijn er een aantal dingen die de politiek moet doen voor transpersonen in Nederland. "We moeten zorgen dat zorg beter toegankelijk wordt en dat de wachtlijsten omlaag gaan. Ik denk dat dat één van de belangrijkste stappen is. We moeten strenger straffen en ook aanpakken, zeker als het gaat om groepsbelediging maar ook wat er online gebeurt. Je moet ergens een grens stellen."

"We moeten veel meer toewerken naar maatschappelijke acceptatie", vervolgt Paulusma. "Niet alleen vanuit de zorg, ook vanuit het onderwijs en vanuit sociale zaken. Ik vind dat we schouder aan schouder staan en dat we ons moeten uitspreken."

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie