Binnenland
EO

NCTV: 'Taalgebruik extreemrechts steeds agressiever'

foto: Bloemen na de aanslag in El Paso (EPA / LARRY W. SMITH)foto: Bloemen na de aanslag in El Paso (EPA / LARRY W. SMITH)
  1. Nieuwschevron right
  2. NCTV: 'Taalgebruik extreemrechts steeds agressiever'

"In Nederland is 'extreemrechts' een kleinere groep. Maar we zien het taalgebruik van deze mensen op internet wel steeds agressiever worden. Dat kan lone actors inspireren tot geweldsdaden." Dat zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg in Dit is de dag.

Aalbersberg reageerde op de recente schietpartijen in Amerika. De schutter in El Paso in Texas had een extreemrechts motief. Volgens de NCTV zijn er in ons land nog geen terroristische daden en activiteiten vanuit deze groep geweest, maar de verruwing van de online taal kan ervoor zorgen dat eenlingen, zogenoemde lone actors, geïnspireerd worden om een aanslag te plegen. "Het polariserende effect van die agressieve taal kan een risico zijn voor mensen die er vatbaar voor zijn", aldus Aalbersberg. Dat polariserende effect kun je volgens Aalbersberg niet alleen opmerken bij extreemrechts, maar in allerlei stromingen in de samenleving. Bijvoorbeeld ook in activisme voor het milieu.

Grootste dreiging nog steeds jihadisme

De grootste terroristische dreiging in Nederland komt nog steeds uit jihadistische hoek, aldus de NCTV. Hij noemt specifiek ISIS en Al Qaida en is daarom extra alert op terugkerende Syriëgangers. Er zijn volgens Aalbersberg zo’n duizend aanhangers van het jihadisme in Nederland. "Het gedachtegoed zelf is niet strafbaar, maar als je vanuit dat gedachtegoed bereid bent om geweld te plegen moeten we ingrijpen."

Luister hier het hele gesprek terug:

Pieter-Jaap Aalbersberg in Dit is de dag

Ster advertentie
Ster advertentie