Binnenland
WNL

'Overheid gaat zelf testen voor toegang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Overheid gaat zelf testen voor toegang'

Er komt een uitvoerende club bij de overheid die is gericht op het testen. Dat zei de voorzitter van Stichting Open Nederland, Pier Eringa, vandaag in Sven op 1. ”Wij zullen onze taken op een gegeven moment overdragen aan VWS. Die moeten snel kunnen op- en afschalen met testen.” Vanaf deze week springt Stichting Open Nederland (SON) bij, omdat de GGD de grote testvraag niet meer aankan.

De bedrijven die zijn aangesloten bij SON leveren extra capaciteit met antigeentesten, om zicht te houden op de besmettingen door de omikronvariant van het coronavirus. Eringa: ”De GGD kan nu tot 150 duizend tests afnemen, als dat uitloopt naar bijvoorbeeld 250 duizend kunnen wij dat makkelijk leveren. En wat wij doen is een stuk goedkoper, omdat wij antigeentests gebruiken in plaats van PCR tests.”

Wie zich laat testen via Stichting Open Nederland kan ook een herstelbewijs krijgen, volgens Eringa. ”Daar is discussie over geweest, maar als je na ons nog naar de GGD moet is dat niet handig.” Met klachten is het toch verstandig om eerst de GGD te bellen, zegt Eringa: ”Als je daar niet terecht kunt zijn wij de overloop.”

Cultuursector

Ondertussen wordt vandaag in het Catshuis overlegd over versoepelingen. Op tafel ligt het openen van horeca- en cultuursector tot 20.00uur. Ook daar kan veel testen bij helpen, zegt Eringa. Toch kijkt hij kritisch naar de sluitingstijd die nu wordt geopperd voor de cultuursector: ”Tot 20.00 uur open heeft een cultuursector niets aan, dat is een dooie mus. Ik kan me goed voorstellen dat ze daar in Den Haag nog goed over na gaan denken.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie