Binnenland
KRO-NCRV

Kan ambtenarenbaan aantrekkelijker? 'Als je er begint te werken, loop je ertegenaan dat je wil doorgroeien'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan ambtenarenbaan aantrekkelijker? 'Als je er begint te werken, loop je ertegenaan dat je wil doorgroeien'

De ambtenarij staat bekend om 9 tot 5, veel koffie drinken en dat het saai zou zijn. Maar kloppen deze vooroordelen wel? Mahmoed Bakhsh is teammanager Vastgoed ondersteuning bij de gemeente Amsterdam en merkt ook dat men vaak "negatief" reageert op de term 'ambtenaar'. "Wij moeten ook opboksen tegen een systeem dat al decennialang is opgebouwd met hoepels waar je allemaal doorheen moet", vertelt Bakhsh bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Bakhsh had zelf ook vooroordelen over de ambtenarij. "Ik dacht: ik ga even kijken wat de gemeente Amsterdam te bieden heeft, maar ik blijf daar niet de rest van mijn leven. Ik was bang vast te roesten en een saaie mus te worden."

Steeds meer managers

Alexander Pechtold, nu nog directeur van het CBR en binnenkort burgemeester van Delft, legt uit dat ambtenaren "worden aangestuurd door politieke bovenbazen", waar hij er zelf eentje van was als D66-leider. "Er zijn steeds meer managers binnen het ambtelijk apparaat nodig om de processen te managen", valt Pechtold op. "De procesmanager lijkt inmiddels het hoogste doel te worden."

Opboksen tegen het systeem

Het idee is namelijk vooral dat ambtenaren traag zijn en niets opgelost krijgen, mede door de bureaucratische structuur. "Wij moeten ook opboksen tegen een systeem dat al decennialang is opgebouwd met hoepels waar je allemaal doorheen moet", legt Bakhsh uit. "Dan kan je heel veel dingen heel snel willen, maar het moet ook nog door het systeem."

Pechtold denkt dat een deel van de oplossing zit in de uitwisseling tussen beroepen. "Dat mensen een tijdje ambtenaar zijn en een tijdje wat anders doen. Meer met de poten in de klei", stelt de aankomende burgmeester van Delft voor.

Wethouder en burgemeester

Maar volgens Bakhsh zijn nieuwe ideeën lastig te bewerkstelligen. "Om tegenspraak te leveren, moet je langs al die lagen van de hiërarchie om überhaupt iets tegen te kunnen spreken." Bovendien komen de meeste ambtenaren niet in contact met de hogere functies, zoals een wethouder of een burgemeester.

Aantrekkelijke baan

Dat haalt niet weg dat Bakhsh het een "aantrekkelijke" baan vindt. Het startsalaris is goed en idem de arbeidsvoorwaarden. "Maar als je er eenmaal begint te werken, loop je er op een gegeven moment wel tegenaan dat je wil doorgroeien. Het aantrekken van jong talent gaat goed, maar het behouden ervan niet." Eén op de drie jonge ambtenaren vertrekt dan ook binnen drie jaar.

Bij de gemeente Amsterdam proberen ze jongeren te behouden door hen te laten doorgroeien binnen andere functies in de gemeente, legt Bakhsh uit. Zo zit hij alweer aan zijn vierde functie in 3,5 jaar tijd. "Ik ben daar mild kritisch over", zegt Pechtold. "Je moet ook je vak verstaan."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie