Naar homepage
Binnenland

Steden worden hard geraakt in coronacrisis, verschillen zijn groot
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steden worden hard geraakt in coronacrisis, verschillen zijn groot

Maastricht, Zwolle, Enschede en Arnhem behoren volgens marktonderzoeker Locatus tot de winkelsteden die het hardst zijn getroffen door de coronacrisis. Locatus onderzocht de economische effecten op 2500 winkelgebieden in Nederland en die verschilden enorm, zegt het bureau.

"Er zijn zo’n vijftig à zestig winkelgebieden die zwaar worden getroffen. Dat zijn bijna alle grote steden en vaak ook steden met veel horeca", vertelt Gertjan Slob, de onderzoeksdirecteur van Locatus, in het NOS Radio 1 Journaal.

Steden die het bijvoorbeeld vooral moeten hebben van toeristen, of waar een overaanbod is van kleding- en schoenenzaken (die heel veel concurrentie ondervinden van online-shoppen) en waar veel horeca is, kregen dus de hardste klappen.

"Die steden zijn vaak afhankelijk van mensen die uit een groot omliggend gebied komen. Mensen gaan daar vaak naartoe met het openbaar vervoer. Daarnaast hebben veel van deze steden ook werkenden in de stad, wanneer mensen meer thuis werken zien we dat er ook tussen de middag minder boodschappen worden gehaald."

Leegstand is niet sterker gestegen

Het opvallende is echter dat de leegstand niet sterk is gestegen in de steden. Sterker nog, de stijging is minder sterk dan vorig jaar. Dat betekent dat de maatregelen die de overheid heeft getroffen, in de vorm van de overbruggingsregelingen, goed werken.

"We zitten nu op zo’n 6,7 procent leegstand, en dat is maar een paar procentpunten hoger dan waar we mee begonnen dit jaar. Dat moet wel aan te schrijven zijn aan de maatregelen die zijn getroffen. Dat valt enorm mee."

Het is echter maar de vraag of het zo zal blijven wanneer de maatregelen worden afgeschaald. Mogelijk zorgt dat voor meer leegstand in de steden. "Het is nog maar de vraag of horecaondernemers en winkeliers het na de crisis ook volhouden. Er dreigt ook een recessie aan te komen, dus dat zal ongetwijfeld effect hebben."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie