Binnenland
NOS

Scholen krijgen vanaf vandaag zelftesten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Scholen krijgen vanaf vandaag zelftesten

Basisscholen en middelbare scholen krijgen vanaf vandaag zelftests geleverd om coronabesmettingen bij leraren en ander onderwijspersoneel in een vroeg stadium te kunnen opsporen. De tests vormen een aanvulling op de bestaande maatregelen op scholen, zoals het afstand houden en handen wassen.

Het is de bedoeling dat alle scholen binnen twee weken een testvoorraad hebben liggen voor ongeveer twee weken. Tot aan de zomervakantie worden in totaal veertien miljoen zelftests geleverd. Daarmee kan onderwijspersoneel zich twee keer per week preventief testen.

De zelftesten zijn vrijwillig, maar demissionair minister Slob van Onderwijs is positief over het testbereidheid, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Bij scholen waar we de zelftesten getest hebben, zagen we dat veel mensen bereid waren deel te nemen." De zelftests zijn eenvoudig af te nemen en binnen een kwartier is de uitslag bekend, zegt Slob, die ook zelf de zelftest heeft getest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het is de bedoeling dat medewerkers die positief testen in quarantaine gaan en een afspraak maken bij de GGD voor een reguliere PCR-test. Onderwijspersoneel heeft voorrang in de GGD-teststraat.

Leerlingen testen

In eerste instantie zijn de zelftests bedoeld voor leraren en ander onderwijspersoneel. Maar als er een besmetting bekend is op school, dan kunnen ook leerlingen die bijvoorbeeld (op afstand) in dezelfde ruimte hebben gezeten een zelftest doen. Dat gebeurt in overleg met de ouders. Leerlingen en personeel die volgens de GGD in nauw contact zijn geweest met de besmette persoon, moeten meteen in quarantaine en zich bij de GGD laten testen.

Preventief

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is blij met de zelftests in het onderwijs, maar benadrukt dat het niet de belangrijkste oplossing is. "Het kan preventief werken, maar we kunnen de bestaande maatregelen natuurlijk niet loslaten. Wil je echte zekerheid hebben, dan hebben we toch echt vaccins nodig."

AOb-bestuurder Tamar van Gelder zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat veel leraren zich nog altijd zorgen maken over corona. "Zeker in het voortgezet onderwijs, waar het handhaven van de anderhalve meter lastig is. En je hebt te maken met leerlingen tussen de 12 en 17 jaar, bij wie het aantal besmettingen oploopt."

Scholen krijgen vanaf vandaag zelftesten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie