Binnenland

Het alternatief voor hemelvaart: mannendag!

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Het alternatief voor hemelvaart: mannendag!

[KRO-NCRV] Niks geen tripje naar de Ikea of met het gezin een dagje naar het strand met hemelvaart. In het voormalige Oost-Duitsland zetten de mannen het op het drinken. En veel ook. Hemelvaartsdag werd in het voormalige Oost-Duitsland afgeschaft, wat ruimte maakte voor mannendag. En daar wordt ook nu nog op zeer stereotyperende wijze invulling aangegeven.

De heren gaan bijvoorbeeld gezellig met elkaar een dagje de stad of het groen in. Zij het dan wel met drank, veel drank. Dat vertelt Franka Hummels, destijds journalist in Oost-Duitsland. "Het ging dan wel om een bolderkar vol met drank, anders was het te snel op. En daarmee zopen ze zich helemaal klem."

Hummels stelt ook dat het niet de bedoeling is dat het vele drinken per se plaatsvond. Mannendag werd ook niet officieel gestimuleerd. "Maar het was nog veel meer de bedoeling dat je niet naar de kerk ging." En zo werd een al oudere traditie extra vormgegeven waar ook vandaag nog gortig gebruik van wordt gemaakt.

"Het is nu door hemelvaart ook weer een vrije dag en bij alle cafe's zie je de borden uithangen." Ook de supermarkten bieden volgens Hummels graag hun spullen aan onder het mom van mannendag.

En vrouwen?

Mannendag sluit wel heel snel een groot deel van de bevolking uit van een feest, iets dat Hummels ook merkte. "De krant van morgen die wordt dan ook door vrouwen gemaakt, want de mannen die zijn zat."

Maar misschien is het maar handig dat niet iedereen drinkt. "Heel veel mensen, met heel veel alcohol, leidt vaak genoeg tot gevaarlijke situaties." Toch is het volgens Hummels over het algemeen gewoon een heel gezellige dag.

Dit artikel is gebaseerd op een audio-fragment van uit 2015, luister het hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie