Binnenland
BNNVARA

Groot protest tegen Belgische kerncentrale

foto: Bron WISEfoto: Bron WISE
  1. Nieuwschevron right
  2. Groot protest tegen Belgische kerncentrale

Tienduizenden mensen voeren zondagmiddag een opmerkelijke actie tegen de omstreden kerncentrale in het Belgische Tihange. Hand in hand vormen de actievoerders een menselijk lint vanaf de centrale, via het 60 kilometer verderop gelegen Maastricht naar het Duitse Aken. In Vroege Vogels bellen we met een van de organisatoren, Peer de Rijk, directeur van WISE en de actievoerende burgemeester van Heerlen Ralf Krewinkel.

Incidenten en ongelukken

Afgelopen tijd melden de media een serie incidenten en ongelukken in de kerncentrales van Tihange. De drie kerncentrales liggen aan de Maas, 60 kilometer van Maastricht, in Belgisch Limburg. Als er in Tihange een kernramp plaatsvindt, is het mogelijk dat grote delen van Nederland ernstig besmet raken met radioactieve straling. Nederlanders, Belgen en Duitsers zijn ongerust geworden en voeren nu actie tegen de kerncentrales.

Quote

Ze zijn verouderd, en ouderdom komt met gebreken. En heel specifiek, in Tihange 2 zijn haarscheuren geconstateerd.

Peer de Rijk

Menselijke ketting vormen

Op zondag 25 juni gaan tienduizenden mensen hand-in-hand een ketting vormen van Aken, via Maastricht en Luik naar de kerncentrales in Tihange. Zij willen dat de Belgische kerncentrale dichtgaat. Organisaties uit Duitsland, Belgiƫ en Nederland, politiek en burgers werken samen aan het protest. De bedoeling is dat de actievoerders letterlijk de handen ineen slaan, en zo een lang lint vormen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sluiting

De actievoerders eisen de sluiting van de centrale in Tihange. De oproep wordt ondersteund door vrijwel alle Limburgse gemeenten, de provincie, carnavalsverenigingen, kloosterordes, boeren en ook de FNV. Milieuorganisatie WISE organiseert het grote protest.

Tegengeluid

Niet iedereen is van mening dat de situatie in de kerncentrales in Tihange onhoudbaar is. Wim Turkenburg, atoomfysicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, noemde eerder in de Nieuws BV dat de centrale veilig is. Volgens hem hoeft de centrale niet dicht.

Quote

Met kernenergie moet je geen enkel risico willen nemen.

Peer de Rijk

Bekijk de website van WISE voor meer informatie over het protest.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie