Binnenland
BNNVARA

Kleurrijk waterleven onder de microscoop

foto: Christophe Brochardfoto: Christophe Brochard
  1. Nieuwschevron right
  2. Kleurrijk waterleven onder de microscoop

Wat leeft er in onze meren en sloten? De bekende voorbeelden zijn vissen, amfibieën, waterplanten en natuurlijk juffers en libellen. Het merendeel van de soorten onder water is echter van een veel kleiner formaat. Zo klein, dat ze soms nauwelijks met het blote oog waar te nemen zijn. Onder de microscoop verschijnt dan een diverse, kleurrijke wereld. Christophe Brochard brengt deze wereld in beeld. In Vroege Vogels vertelt hij over dit bijzondere project.

Kleurrijk waterleven onder de microscoop - deel I

Kleurrijk waterleven onder de microscoop - deel II

Klein onderwaterleven in beeld

Libellenexpert Christophe Brochard is bezig met een groot project in opdracht van Beeld & Geluid. Hij brengt het kleine onderwaterleven in beeld voor de site Natuurbeelden.nl. Hij maakte opnames van onder andere watervlooien, zoetwaterpoliepen en plankton.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bron: Christophe Brochard - Stichting Beeld & Geluid

Onder de microscoop verschijnt een wereld vol kleur. Brochard bekeek de inhoud van verschillende watertypes. Zondag neemt hij het water in het Naardermeer onder de loep.

Micro-organismen in het water

In het water zijn minuscule levensvormen te vinden. Veel hiervan zijn eencelligen, wat betekent dat ze bestaan uit maar één cel. De eencelligen hebben vaak een zweepstaart of kleine haartjes om zich voort te bewegen.

Watervlo Daphnia Obtusa. Bron: Christophe Brochard

Watervlooien zijn te vinden in allerlei watertypes. Met behulp van roeipoten zwemmen ze schokkerig door het water. Door het water te filteren vinden de watervlooien hun voedsel. Het grootste gedeelte van het jaar zijn er alleen vrouwelijke watervlooien te vinden. Ze planten zich dan voort door zichzelf te delen. Wanneer de omstandigheden ongunstig zijn, worden er pas mannetjes gemaakt. Watervlooien worden vooral gegeten door larven van libellen en kleine vissen.

Het pantoffeldiertje is een van de meest bekende eencellige organismen. Het diertje lijkt in zekere zin ook op een pantoffel, met allerlei trilharen aan de buitenkant van zijn cel en komt voor in zoet water. Het pantoffeldiertje eet vooral bacteriën, die het door beweging van zijn trilhaartjes in de mondgroef naar binnen veegt. Zelf is het pantoffeldiertje voedsel voor dierlijk plankton, kleine vissen en andere waterdiertjes.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie