Binnenland
NOS

Voorrang statushouders op sociale huurwoning 'geeft aan hoe groot de asiel- en wooncrisis zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorrang statushouders op sociale huurwoning 'geeft aan hoe groot de asiel- en wooncrisis zijn'

De gemeente Utrecht stelt vanaf 1 augustus de meeste vrijgekomen sociale huurwoningen zes weken lang uitsluitend beschikbaar voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning die op een huis wachten. In het NOS Radio 1 Journaal een toelichting van wethouder Asiel en Integratie Rachel Streefland.

NOS Radio 1 Journaal

Op die manier wil het college de meeste van de 490 statushouders die in de wachtrij staan in één keer huisvesten. Het gaat alles bij elkaar om ongeveer 230 woningen. Het plan is volgens hem om statushouders niet te clusteren, maar door de stad te verspreiden.

Achterstand

Die groep van 490 maakt deel uit van de in totaal 7500 statushouders van wie het Rijk wil dat ze versneld worden opgevangen door gemeenten in het hele land. Utrecht is de eerste grote gemeente die gehoor geeft aan die oproep. Daarmee haalt de Domstad ook zijn eigen achterstand in bij het huisvesten van statushouders. Vorig jaar lukte het niet om het wettelijk verplichte aantal statushouders op te vangen vanwege een tekort aan woningen.

De Utrechtse wethouder Streefland van Asiel en Integratie vindt dat statushouders, net als ieder ander die op zoek is naar een woning, de kans moeten krijgen op een eigen plek. "Dat we nu kiezen voor deze snelle en onorthodoxe ingreep, geeft aan hoe groot de asiel- en de wooncrisis zijn. We zullen richting een duurzame oplossing moeten gaan en niet iedere keer een gymzaal of de Jaarbeurs vrijmaken. We hebben geen keus en we zullen ook moeten, maar dat willen we ook."

'Woningen inpikken'

De wethouder erkent dat andere woningzoekenden het een raar besluit kunnen vinden. Bij sommigen bestaat al het beeld dat "vluchtelingen onze woningen inpikken", zegt Streefland. Maar volgens haar voorkomt het besluit dat de sociale huurmarkt het hele jaar belast wordt door het huisvesten van statushouders.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie