Binnenland

Vandaag in de Tour de France: de eerste bergrit!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in de Tour de France: de eerste bergrit!

Er wordt vandaag een kleine 160 kilometer gefietst in de Tour. En voor het eerst in deze wielerrit gaat het peloton de bergen in. Vanaf de start in Annecy komen we, voordat er gefinisht wordt in Le Grand-Bornard, liefst drie klimmen van de eerste categorie tegen. En zelfs een van de buitencategorie.

Het is dus tijd voor de klassementsrenners om eindelijk het verschil te maken. En voor vermaak te zorgen in deze Tour. Niet lang na de start wordt de voet van de eerste berg al bereikt. Dat betekent ook dat er gerekend mag worden op een grotere groep aanvallers, die al vroeg het peloton verlaat.

De klassementsmannen

Of die groep aanvallers uit de klauwen van de klassementsmannen weet te blijven, dat zal de tijd leren. Elke ploeg heeft wel minimaal een iemand in de selectie zitten die met een dergelijke aanval mee wil. En tevens een dag lang aanvallen in de bergen kan overleven.

Maar de teams met klassementsambities houden de klimmers toch ook vandaag vermoedelijk dicht in de buurt van hun kopmannen. En met recht. Na de stijle eerste klim op de Col de la Croix Fry volgt na een korte afdaling, de klim van de buitencategorie.

De laatste twee kilometer van die klim is niet geasfalteerde weg. Kans op lekrijden en ongelukken zijn daar dus groter en mocht zoiets dergelijks een kopman overkomen, dan moet het team op dat moment klaar staan om tijdverlies te voorkomen.

Afdalen naar de finish

Na die klim volgt relatieve rust, om vervolgens een kleine veertig kilometer van de finish weer te beginnen met het beklimmen van twee cols van de eerste categorie.

De etappe eindigt met een afdaling, let daarom op Vincenzo Nibali. De haai van Messina daalt als geen ander en doet daar ongetwijfeld een poging weg te komen van andere kopmannen in het peloton.

Kanshebbers

Voor een aantal aanvallers lijkt de etappe van vandaag op het lijf geschreven. Zo is er de Fransman Warren Barguil. Van te voren op geschreven als kanshebber op de bollentrui en als hij die ambitie inderdaad heeft, gaat hij vandaag de hort op.

Ook Omar Fraile, een Daniel Navarro, of een Rafal Majka houden van een etappe als vandaag. Voor Nederland lijkt Gesink de beste aanvallende klimmer. Of hij vandaag al gaat, dat is echter de vraag.

Peloton of aanvallers?

Wat denk jij? Als een groep aanvallers uit de handen van het peloton weet te blijven, dan biedt de etappe van vandaag een uitgelezen kans. Lukt het de renners vandaag?

{poll}

Waar luister jij Radio Tour de France?

Radio Tour de France-presentator Robbert Meeder is benieuwd waar jij gaat luisteren. Op de camping in Frankrijk? Op het strand in Thailand? Laat het ons weten!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify. Op dit moment ziet de lijst er zo uit:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }

Staat jouw ultieme Tour de France liedje er nog niet tussen? Mail de titel en artiest van jouw plaat dan naar tourtop100@radio1.nl, of gebruik onderstaand contactformulier.

Onder de deelnemers verloten we vijf exemplaren van Tourflits van Jairo van Lunteren en Hans Hogendoorn, een boek over de wielergeschiedenis van de Tour de France en het radioprogramma Radio Tour de France.

{rsform 8}

Ster advertentie
Ster advertentie