Binnenland
NOSNTR

Hoe reëel is de angst dat boeren moeten verdwijnen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe reëel is de angst dat boeren moeten verdwijnen?

Boeren protesteren vandaag tegen de stikstofplannen van het kabinet. Boeren vrezen dat ze moeten verdwijnen. Hoe reëel is die angst van de boeren? Over de toekomst van het het platteland vertelt Martha Bakker, hoogleraar Landgebruiksplanning aan de Wageningen Universiteit in Nieuws en co.

Agro-parken

"We blijven de boeren heel hard nodig hebben, om het land te beheren, en het voedsel te produceren, dus die angst is echt onterecht," zegt Bakker in de uitzending. "Ik denk dat er nog steeds wel plek is voor intensieve landbouw zoals wij die nu kennen, wel met nieuwe technieken om die negatieve effecten te verminderen."

In de ideale toekomst zou Bakker zogenaamde agro-parken overwegen. "Er is eigenlijk geen goede reden om te zeggen dat die gebieden midden in de groene ruimte moeten zitten, waar over het algemeen de overlast die ze veroorzaken echt maximaal is. Die agro-parken bestaan nog niet, en zijn ook nog geen onderdeel van de plannen. Maar het zijn complexen waar plantaardige productiesystemen en dierlijke productiesystemen met elkaar geïntegreerd zijn."

Extensieve landbouw

Een ander groot deel van de oplossing kan de extensieve landbouw vormen. "Ik vind het jammer dat daar door veel boeren zo negatief tegenaan wordt gekeken, terwijl dat juist een kans is voor boeren. Tot voorkort lukte dat nooit, omdat alles was gefocust op intensivering, terwijl er nu juist een trendbreuk gaande lijkt."

Bij extensieve landbouw wordt er minder belang gehecht aan schaalvergroting. "Het is een andere manier van boeren, je gaat in zekere zin terug naar vroeger. Je leert wat meer samen te werken met de natuur. Voor veel boeren is het ook helemaal niet prettig om mee te moeten gaan met die schaalvergroting."

Hoe reëel is de angst dat boeren moeten verdwijnen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie